Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Oponki serowe bezglutenowe

Piękny zimowy poranek u Was też tak dużo puszystego szaleństwa tyle czekaliśmy i się doczekaliśmy. Ja już planuję po pracy osiedlowego bałwana ulepić z chłopakami. Cudowny dzień. Czas szybko leci, wiecie że za niecały miesiąc tłusty czwartek! Ja już wyciągam moje przepisy, modyfikuję i piekę na próbę. Dzisiaj mini pączusie serowe z dziurką i oponki bezglutenowe, bez jajek ( bo o nich zapomniałam i okazało się, że wyszły pyszne). No nie są dietetyczne niestety bo smażone na oleju, ale raz w roku można. Te że zdjęcia z jednej porcji zniknęły w mig, więc polecam zrobić przynajmniej podwójna. To co, podaję przepis, a Wy podzielcie się ze mną swoimi.

ok. 12 sztuk

ok. 30 minut

Składniki:

50g mąki ryżowej
70g mąki kukurydzianej
50g mąki kokosowej
250g sera białego półtłustego
50g cukru kokosowego
3/4 łyżeczki sody
4 łyżki śmietany 18%
Opcjonalnie 1 łyżeczka spirytusu
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki należy że sobą dobrze wymieszać. Ciasto musi być o takiej konsystencji, żeby swobodnie odchodziło od dłoni, więc albo śmietany albo mąki możecie dodać więcej wg. Potrzeby . Bierzemy w dłoń tyle ciasta aby uformować kulkę wielkości środka dłoni. Lekko rozpłaszczony, robimy małą dziurkę i smażymy na oleju na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *