Bez kategorii,  Bezglutenowe,  Chleby i bułki,  Imprezowe,  Śniadania i kolacje

Odrywany chlebek z pomidorami suszonymi, serem, szałwią i frankfurterkami

Mam i Ja! Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami, serem, ziołami od BAZIÓŁKA i frankfurterką😜…I pełen innych pyszności
Bardzo przydatny okazał się nóż do pieczywa  vintagecuisineeu
Pochwalcie się, kto już go piekł? Chętnie wstawię do galerii Waszych zdjęć 🙂
Polecam na wszelkie imprezy, ale nie tylko. Jest pyszny na śniadanie, na kolację, do pracy, szkoły i piknik. Dodatki tak naprawdę sami możecie komponować. W każdej wersji smakuje wyśmienicie.
Pamiętacie przepis na chlebek odrywany z pesto? Kto jeszcze go nie widział, zapraszam po przepis tutaj.

ok.2 godzin

Składniki:

550g mąki ( BG-MIX B Schar lub pszennej chlebowej lub pół na pół pszenna chlebowa i pełnoziarnista
40g świeżych drożdży
280ml wody
2 łyżeczki soli
szczypta cukru

2 duże cebule
4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia

4 ogórki konserwowe
10 pomidorków suszonych odsączonych z oleju
5 frankfurterek pokrojonych w plasterki

150g startej mozzarelli lub innego sera żółtego

2 czubate łyżki musztardy
2 czubate łyżki ketchupu
garść posiekanych liści szałwii

Sposób przygotowania:

W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski z mąką, solą, cukrem i dobrze wyrabiamy mikserem przez kilka minut.
W międzyczasie podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę do lekko brązowego koloru.
Ogórki konserwowe i pomidorki kroimy w kostkę.
Ciasto wyjmujemy na blat/stolnicę i należy je rozwałkować do rozmiarów ok. 30x40cm.
Wierzch ciasta smarujemy wymieszanym wcześniej ketchupem z musztardą i szałwią.
Następnie wykładamy równomiernie na całą powierzchnię podsmażoną cebulkę, pokrojone pomidorki i ogórki.
Ciasto kroimy na 5 pasków wzdłuż dłuższego boku.

Teraz na każdy pasek rozsypujemy starty ser i układamy frankfurterki.
Każdy pasek luźno zwijamy i układamy jeden przy drugim w tortownicy, garnku żeliwnym do pieczenia chleba, naczyniu rzymskim lub innej brytfance wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch można posypać jeszcze odrobiną sera.
Odstawiamy na czas podgrzania piekarnika do 180 stopni.
Pieczemy ok 40 minut.

Jeśli pieczecie w garnku żeliwnym lub rzymskim – 7 minut przed końcem pieczenia zdejmijcie pokrywkę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *