Bezglutenowe,  Deser,  Inne,  Śniadania i kolacje

Naleśnik Dutch Baby z truskawkami i czekoladą

Jedno z ulubionych śniadań moich synów, ale tez i moje to Dutch Baby ze świeżymi owocami. Jak tylko pojawiają się truskawki naleśnik z piekarnika gości na naszym stole niemal codziennie. Niezwykle prosty w wykonaniu, delikatny, puszysty i mega smaczny.

Polecam!

1

ok. 30 minut

Składniki:

3 jajka
1/2 szklanki mleka dowolnego
1/2 szklanki mąki pszennej lub mieszanki BG
szczypta soli
2 łyżki masła

pokrojone truskawki i pokruszona gorzka czekolada

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, mąkę, sól przez chwilę zmiksować.
Naczynie żaroodporne włożyć do piekarnika i nagrzać do 220 stopni.
Moje wyłożyłam pergaminem, żeby łatwiej było wyjąć naleśnika .
Ostrożnie wyjmujemy naczynie z piekarnika, dajemy 1 łyżkę masła, wylewamy masę i natychmiast wkładamy z powrotem do piekarnika.
Pieczemy 20 minut, a 2 minuty przed końcem wykładamy na naleśnik łyżkę masła.
Na gorący naleśnik układamy truskawki i pokruszoną czekoladę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *