Lato daje nam wiele możliwości na rozwinięcie naszej kulinarnej wyobraźni. Zazwyczaj robimy muffiny czekoladowe lub waniliowe, a dlaczego by nie zrobić jagodowych? Postanowiłam wypróbować, efekt – wyglądały obłędnie, a znikały z prędkością światła 🙂
Muffinki jagodowe
Persons
10
Serving Size
12-14 muffinek
Czas Przygotowania
50 minut/y
Total Time
50 minut/y
Składniki
- ✔️1/2 szklanki mąki kukurydzianej lub żytniej
- ✔️1/2 szklanki mąki ziemniaczanej lub pszennej
- ✔️3 jajka
- ✔️1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ✔️1/2 do 3/4 szklanki cukru, jak kto lubi
- ✔️1/2 szklanki jagód zblendowanych
- ✔️3-4 łyżki kakao lub 3 łyżki nutelli lub 1/2 tabliczki czekolady rozpuszczonej
Instrukcje
- Białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i delikatnie mieszamy dodając mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto niech będzie pulchne.
- Dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy jagody, a do drugiej kakao lub nutellę lub czekoladę rozpuszczone ( ja dałam nutellę 🙂 )
- Ciasto wlewamy do formy na muffiny warstwowo. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min.
