Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Mini beza Pavlova z bitą śmietaną, owocami i nutellą

Dzień dobry! u nas nadal dużo śnieżnego puchu więc niedługo wybieramy się na spacer. A Wam jak mija dzień?  Rosół się robi, a tymczasem przygotowałam już deser na niedzielny stół . Beza Pavlova z bitą śmietaną, owocami i nutellą.

Bezę darzę szczególną miłością:), ale staram się robić ją nie często, bo ma jedną wadę – jest cudownie pyszna i kusi zawsze ta dodatkowa porcja:) hihihi

Poniższy przepis jest bardzo prosty i zapewniam, że zawsze wychodzi. Myślę, że jak raz spróbujecie, pokochacie ją tak jak ja:)

ok. 6 sztuk

ok. 2 godzin

Składniki:

Bezy robię tradycyjnie czyli:
6 białek
Ok. 1,5 szklanki cukru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

250ml śmietany 30-36%
owoce
kilka łyżek nutelli

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy dodając powoli ok. 1,5 szklanki cukru i ubijamy do momentu kiedy biała będą szkliste. Następnie dodajemy szczyptę soli, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i gotowe .
Przez pierwsze 15 min pieczemy w 160 stopniach a następnie w 120 stopniach ok. 80-90 minut.
Dekorujemy ubitą śmietaną, owocami i nutellą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *