Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Inne

Mega Muffiny bananowo-czekoladowe

Staram się, aby to co jemy w domu było zdrowe, a przede wszystkim zawierało jak najmniej cukru, albo w ogóle. Stąd w moich przepisach zamiennik w postaci ksyliolu lub innych zdrowych wersji “cukru”. Mega muffiny są świetnym pomysłem nie tylko na pyszne ciacho do kawy czy herbaty, ale też jako drugie śniadanie do racy. Muffin bananowy jest zdrowy, pożywny, zawiera błonnik w postaci płatków owsianych i możecie dodać do niego wszystko co lubicie np. orzechy, rodzynki itd. Do  tego wszystkiego robi się go ekspresowo i długo zachowuje swoją świeżość,ach…i pięknie pachnie wanilią od DELECTA.

Chwila przerwy przy herbatce Womens Energy zakupionej u MISIONETEK…p prostu mi se należał:)

ok. 9 sztuk

ok. 1 godziny

Składniki:

3 dojrzałe banany
2 jajka
120ml oleju z pestek winogron
5 łyżek ksylitolu
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% pokrojonej n kawałki
2 łyżki płatków owsianych BG drobnych
200g mąki (150g mix BG, 50g migdałowej, 50g ryżowej ) lub pszennej jeśli nie jesteście na diecie BG
1 łyżeczka sodki
1 łyżeczka olejku waniliowego

Sposób przygotowania:

Banany blendujemy.
Dodajemy po kolei pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką.
Masę na muffiy przekładamy do foremek, napełniając je do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy ok. 20 minut w 200 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *