Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne,  Wielkanoc

Makowa Panienka z biszkoptami

Makowa Panienka wita się z Wami w słoneczną niedzielę i poleca się do kawy 🙂

Długo się zbierałam, żeby zrobić to ciasto, bo jak wiecie, lubię szybkie przepisy. Ten, chociaż do takich nie należy, polecam wszystkim miłośnikom ciast, a także Tym, którzy chcą zabłysnąć czymś pysznym podczas spotkań z rodziną czy znajomymi, na słodkie stoły imprezowe, na Święta i każde inne okazje. Mimo, że wymaga trochę czasu, w nagrodę za Wasz wysiłek spróbujecie czegoś, co totalnie Was zaskoczy swoim smakiem.

Warstwa makowa – dobrze nasączona, warto, aby posmarowana była kwaskowym dżemem. Natomiast  ułożone jako druga warstwa – biszkopty, dodają delikatności ciastu.

Ciasto – marzenie- tak bym to podsumowała 🙂

Zapraszam Was na akcję #slodkozladyhashii na IG.

Miłej niedzieli !

blacha 25x35cm

ok. 1 godziny + chłodzenie

Składniki:

Ciasto makowe:
6 białek
szczypta soli
100g cukru
4 żółtka
80 wiórków kokosowych
120g maku suchego

Poncz do ciast makowego:
sok z wyciśniętej 1 cytryny+1 łyżeczka cukru pudru+ opcjonalnie 1 łyżka amaretto

Krem:
600g śmietany 30%
250g mascarpone
180g białej czekolady ( rozpuszczone w kąpieli wodnej )

Druga warstwa:
1 duże opakowanie biszkoptów podłużnych

1 słoiczek dżemu porzeczkowego lub z żurawiny ( ciasto jest dość słodkie, więc dżem polecam kwaskowy )
50g wiórków kokosowych zarumienionych na patelni z 1 łyżką masła
do dekoracji porzeczki lub żurawina

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe:
białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier i szczyptę soli i ciągle ubijamy. Następnie po jednym żółtku, a na koniec wiórki kokosowe i mak – i to już mieszamy delikatnie łyżką.
Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Po wyjęciu i przestudzeniu, ciasto nasączamy pączem oraz smarujemy dżemem.
Krem:
Śmietanę ubijamy i dodajemy po łyżce mascarpone oraz rozpuszczoną białą czekoladę ( lekko ciepła, absolutnie nie gorąca ). Dobrze miksujemy, a następnie wykładamy 3/4 masy na ciasto makowe posmarowane dżemem.
Na krem układamy biszkopty jeden przy drugim, smarujemy resztą kremu.
Wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi – wcześniej zarumienionymi na patelni z masłem.
Ciasto najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.
Dekorujemy owocami i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *