Bez kategorii,  Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Makaroniki

Takie pięknotki to aż szkoda zjeść:) tylko by człowiek patrzył i patrzył:)

Mimo wszystko jednak polecam spróbować. Niezwykle delikatne, słodkie, z pysznym kremem…aż się proszę, żeby zagościć na waszych słodkich stołach!

Przepis niezwykle prosty z wykorzystaniem Bezy DELECTA.

Niech Was poniesie fantazja i stwórzcie wasze piękne kolorowe Makaroniki.

ok. 1 godziny

Składniki:

1/2 opakowania BEZY Delecta
110g zmielonych migdałów

barwniki spożywcze

Krem:
50gmasła
50ml śmietany 22%
2 łyżki cukru pudru
kilka kropli zapachu waniliowego
Masę można podzielić na pół i do jednej części dodać 1 łyżkę kakao.

Sposób przygotowania:

Bezę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, używając 1/2 składników.
Dodajemy zmielone migdały i delikatnie mieszamy łyżką.
Masę możemy podzielić na kilka części i do każdej dodać po kilka kropel kolorowego barwnika.
Przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na wyłożoną pergaminie blachę kółka o średnicy ok. 2 cm ( nie większe. Polecam zakup silikonowej maty do pieczenia makaroników. Idealnie się sprawdza- wtedy nakładajcie masy do najmniejszego kółeczka, ponieważ ona się rozleje jeszcze. Wtedy unikniecie sklejania się makaroników.
Makaroniki odstawiamy na 20-30 min., aż do momentu, aż przy dotknięciu nie będą się kleić.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 150stopni na 15-20 min. UWAGA, żeby się nie przepiekły. Stracą wtedy kolor i kruchość.
Na każdą połówkę makaronika nakładamy 1/2 łyżeczki kremu i przykrywamy drugą połówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *