Makarony to ulubione dania chyba wszystkich z nas. Można je podać w różnej postaci. Najczęściej z sosem pomidorowym i mięsem. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na biały sos porowy z kurczakiem, podany z bezglutenowym Spaghetti Schar.
Coś innego, coś smacznego i mięsnego. To najważniejsze dla moich chłopaków:) Ja osobiście wolę dania bezmięsne, ale dla nich obiad bez mięsa to nie obiad 🙂
Jeśli lubicie dania z makaronem, polecam Wam tę wersję! Sos porowy wychodzi bardzo delikatny, podkręcony pieprzem i gałką muszkatałową, którą uwielbiam.
Smacznego!
4 porcje
ok. 45 minut
Składniki:
1 opakowanie makaronu BG spaghetti Schar
1 duży por ( biała część )
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
400ml mleka
20g mąki z ciecierzycy
masło klarowane do podsmażenia piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:
Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kilka minut pokrojonego w plastry pora. Wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie, wsypujemy mąkę z ciecierzycy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia.
Na osobnej patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną pierś z kurczaka, a następnie dodajemy do sosu porowego.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy polany sosem porowym z kurczakiem.
