Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Spaghetti Schar z kurczakiem i sosem porowym

Makarony to ulubione dania chyba wszystkich z nas. Można je podać w różnej postaci. Najczęściej z sosem pomidorowym i mięsem. Dzisiaj przychodzę do Was z pomysłem na biały sos porowy z kurczakiem, podany z bezglutenowym Spaghetti Schar.

Coś innego, coś smacznego i mięsnego. To najważniejsze dla moich chłopaków:) Ja osobiście wolę dania bezmięsne, ale dla nich obiad bez mięsa to nie obiad 🙂 

Jeśli lubicie dania z makaronem, polecam Wam tę wersję! Sos porowy wychodzi bardzo delikatny, podkręcony pieprzem i gałką muszkatałową, którą uwielbiam. 

Smacznego!

4 porcje

ok. 45 minut

Składniki:

1 opakowanie makaronu BG spaghetti Schar
1 duży por ( biała część )
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
400ml mleka
20g mąki z ciecierzycy

masło klarowane do podsmażenia piersi z kurczaka

Sposób przygotowania:

Na patelni podgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć kilka minut pokrojonego w plastry pora. Wlewamy mleko, dodajemy sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie, wsypujemy mąkę z ciecierzycy i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia.
Na osobnej patelni na maśle klarowanym podsmażamy drobno pokrojoną pierś z kurczaka, a następnie dodajemy do sosu porowego.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podajemy polany sosem porowym z kurczakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *