Bezglutenowe,  Deser

Lody czekoladowe z sosem miętowym

Lody kocham całym moim sercem:) Właściwie cały sezon wiosenno-letni mogłabym żywić się tylko lodami. Sezon lodowy uważam więc za rozpoczęty!

Dzisiaj klasyka-lody czekoladowe, domowe, pyszne z aromatycznym sosem miętowym do którego przygotowania użyłam oczywiście najlepszej mięty bo od BAZIÓŁKA. Sos miętowy używam nie tylko do lodów. Świetnie się sprawdza do jako dodatek do ciast np. brownie.

Lubię takie domowe lody, bo wtedy sama mogę dodawać składników ile chcę i tym sposobem uzyskać możemy bardziej lub mniej czekoladowe czy tez bardziej lub mniej słodkie lody. Ja uwielbiam lody czekoladowe, więc czekolady nie pożałowałam 🙂 Kolejne lody będą bardziej fit:), ale te polecam z całego serducha!

4-6 porcji

ok. 20 minut +mrożenie

Składniki:

80g czekolady gorzkiej 80%
50g gorzkiego kakao
180ml śmietany 30%
350ml mleka ( najlepiej 3,2%)
100g cukru pudru
4 żółtka ( jajka przed rozbiciem należy dobrze umyć i sparzyć wrzątkiem )

Sos miętowy:
50ml śmietany 30%
2 łyżki mascarpone
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
garść posiekanej mięty

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy w rondelku na małym ogniu i od tej pory ciągle mieszając dodajemy pokruszoną czekoladę i cukier puder. Po jej roztopieniu dodajemy kakao i roztrzepane żółtka ze śmietaną. Ciągle mieszamy i nie doprowadzamy do zagotowania masy. W sumie podgrzewanie powinno nam zająć ok 8-10 minut. Jeśli powstały grudki, masę należy dobrze zblendować. Przekładamy wystudzoną do naczynia, które umieszczamy najlepiej na całą noc w lodówce.
Sos miętowy: śmietanę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny i posiekaną miętę i jeszcze chwilę blendujemy do całkowitego rozdrobnienia liści. Polewamy sosem podane w pucharkach lody.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *