Takie obiady to ja lubię 🙂 Domowe jedzenie jest najlepsze i co najważniejsze rozwija nasza kreatywność.
Zazwyczaj robiłam to danie dość tradycyjnie, ale tym razem postanowiłam go wzbogacić dodatkiem orzeszków ziemnych, które podprażyłam na patelni. I co? otóż okazało się, że te chrupiące cudeńka świetnie skomponowały się z tym daniem.
Ryż jaśminowy z dodatkiem masła i melisy cudownie komponuje się z kurczakiem w sosie słodko-kwaśnym, a jego aromat roznosi się po całej kuchni.
Kto spróbuje ten przepis ? 🙂
P.S. melisę polecam od BAZIÓŁKA
4 porcje
ok. 1 godziny

Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
papryka czerwona
papryka zielona
marchewka
cebula
1 puszka ananas
chili, imbir, sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
2 łyżki oleju
Sos słodko-kwaśny:
ok. 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki
5-6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki cukru
2 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
garść orzeszków ziemnych niesolonych
Ugotowany ryż jaśminowy wymieszany z łyżką masła i garścią posiekanej melisy.
Sposób przygotowania:
Filet kroimy w kostkę, podobnie cebulę i paprykę, a marchewkę w słupki.
Na rozgrzany olej wrzucić mięso oraz przyprawy. Smażymy aż do odparowania.
Osobno na patelni należy zeszklić cebulkę, dodając stopniowo marchewkę i paprykę. Dusimy kilka minut, aż warzywa będą na pół miękkie, a następnie dodajemy je do kurczaka i dobrze mieszamy.
Przygotowanie sosu: do garnka z kurczakiem i warzywami dodajemy wszystkie składniki do sosu, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wlewamy mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą ( ok. 2 łyżki wody ). Ciągle mieszając gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Orzeszki ziemne prażymy na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.
Podajemy z ugotowanym ryżem wymieszanym z łyżką masła i posiekaną garścią melisy oraz posypujemy na wierzchu orzeszkami.
