Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Chleby i bułki

Kulebiak bezglutenowy z kapustą i grzybami

Przygotowania do Świąt w pełni:) A co u Was?

Kulebiak, to danie, które smakuje na ciepło, na zimno, a jeszcze bardziej odgrzewane na patelni z masłem. Tradycyjne drożdżowe z kapustą i grzybami, mus też zagościć na Waszych stołach 🙂

Polecam!

8-10

ok. 2 godzin

Składniki:

380g mąki BG mieszanki, ja użyłam Schar MIX B
1 szklanka mleka migdałowego
25g drożdży świeżych
2 żółtka
3 łyżki roztopionego masła klarowanego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru

500g kapusty kiszonej z marchewką
1 cebula
ząbek czosnku
250g grzybów lub pieczarek
2 łyżki oliwy z oliwek
pieprz, łyżeczka cukru trzcinowego, przyprawa do bigosu, kminek

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami i cukrem. Odstawiamy na 20 minut. Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy żółtka, roztopione masło klarowane i sol i mieszamy przez ok. 10 minut w roocie kuchennym z końcówką “hak”. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia, a następnie należy rozwałkować placek w postaci prostokąta ok. 30×35 cm i wykładamy na niego wcześniej przygotowany farsz z kapusty.
Farsz: kapustę odciskamy z soku i kroimy, a następnie umieszczamy w większym rondelku, zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok. 20 minut aż do wyparowana wody. Dodajemy wcześniej podsmażone na łyżce oliwy pieczarki z cebulka lub grzyby ( wcześniej suszone grzyby należy namoczyć najlepiej na całą noc ). Dodajemy posiekany ząbek czosnku, oliwę z oliwek, pieprz, cukier trzcinowy, 1 łyżeczkę kminku i przyprawę do bigosu do smaku i gotujemy mieszając ok. 10 minut.
Ciasto zwijamy w rulon i wkładamy do brytfanki wyłożonej pergaminem, warto posmarować go na wierzchu roztrzepanym dodatkowym jajkiem Pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *