Bezglutenowe,  Deser,  Śniadania i kolacje

Krem z figi i kakao

Jestem fanką przygotowywania wszystkiego co słodkie, ale zdrowo słodkie:) Już dawno pozbyłam się z domu cukru białego i staram się używać jego zamienników. Krem z figi i kakao powstał bardzo spontanicznie i zaskoczył mnie mega pozytywnie. Początkowo miał być do chleba smażonego w jajku zamiast dżemu, ale okazało się, że prawie połowę zjadłam z moją młodszą latoroślą na zasadzie próbowania czy wyszło dobre 🙂 Jak już uznaliśmy zgodnie oboje, że dobre to resztę przełożyłam do małego słoiczka obiecując, że jutro będą naleśniki z kremem:) No, zobaczymy czy będzie czym je nadziać 🙂

Wykonanie kremu jest banalnie proste. Figi są tak słodkie same w sobie, że spokojnie możecie nie używać nawet ksylitolu. Po prostu po zrobieniu kremu, na sam koniec spróbujcie i sami oceńcie czy chcecie dosłodzić. Ja osobiście lubię smak gorzkiego kakao, a w połączeniu z figami jest idealny! …do krakersów, na chlebek, do naleśników, do placuszków i do czego jeszcze sobie zażyczycie:)

ok. 200g

ok. 40 minut

Składniki:

250g suszonych fig
80g orzechów włoskich lub laskowych
150ml wody
1 łyżka ksylitolu
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka cynamony
1/4 łyżeczki kardamonu
1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Figi najlepiej przez całą noc moczyć w zalanej ciepłą wodą miseczce. Wyjąć, odsączyć i odciąć końcówki. Należy każdą przekroić na pół i umieścić w blenderze, a następnie rozdrobnić na dość gładką masę, ale jednak żeby były kawałki fig. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 15-20 minut ciągle mieszając ( woda musi wyparować na tyle, żeby masa przybrała dość gęstą konsystencję. Dodajemy kakao, ksylitol, cynamon, kardamon oraz rozdrobnione za pomocą blendera orzechy ( niech zostaną małe kawałki ) oraz łyżkę masła. Wszystko dobrze mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Odstawiamy na 10-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *