Pieczone kotleciki z kurczaka z warzywami i serem to bardzo proste i szybkie danie. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jako obiad, ale tez na zimno jako przekąska, więc śmiało możecie serwować podczas spotkań rodzinnych czy ze znajomymi.
Są mało kaloryczne, bo nie smażymy ich na oleju, a jeśli chcecie je dodatkowo odchudzić pomińcie ser żółty i gorgonzole.
Jeśli chcecie podać kotleciki do obiadu polecam z kaszą jaglaną z skwarkami (odlewając tłuszcz) oraz koniecznie z zsiadłym mlekiem lub kefirem. To dopełnienie naszych doznań smakowych 🙂 Gdyby Wam zostało kaszy, polecam odgrzać ją na patelni na drugi dzień. Z odrobiną mała smakuje jeszcze lepiej.
Kotleciki z kurczaka pieczone z warzywami i serem
Kategoria
Bezglutenowe
Obiad
Persons
6
Czas Przygotowania
45 minut/y
Total Time
45 minut/y
Składniki
- Kotleciki:
- 500-600g piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 1 łyżka oleju kokosowego roztopionego lub rzepakowego
- 5-6 pieczarek
- 150g sera żółtego
- 2 plastry gorgonzoli
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 puszki groszku zielonego
- 1/4 szklanki mąki BG ( mieszana lub ryżowa ) lub pszennej jeśli używacie
- 1/4 płatków owsianych BG
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- natka pietruszki do posypania po upieczeniu
- Kasza jaglana na 4 osoby:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2,5 szklanki wody
- 1 łyżeczka soli
- kefir lub zsiadłe mleko
- Proponuję również usmażyć również skwarki ze względnie chudego boczku.
Instrukcje
- Pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski lub drobną kostkę. Dodajemy jajka, sól, pieprz, przeciśnięty ząbek czosnku, chilli i dobrze mieszamy ze sobą dodając mąkę, płatki owsiane i olej. Odstawiamy na 10-15 minut. Następnie dodajemy groszek i pokrojoną w kostkę paprykę (zostawiamy troszkę do posypania na wierzch) i mieszamy ze sobą.
- Ja do pieczenia użyłam foremki do muffinek, którą wyłożyłam papierem pergaminowym w środku, ale możecie też układać planki na blaszce.
- Foremki do muffinek należy napełnić i posypać serem żółtym i pokrojną gorgonzolą. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20-25 minut.
- W międzyczasie gotujemy kaszę. Płuczemy ją dokładnie pod wodą, przekładamy do garnka, nalewamy wody, dodajemy soli i gotujemy przez ok. 15 minut, aż do wyparowania wody (ale nie do końca). Następnie wyłączamy i odstawiamy na ok 15 minut.
- Kasza jaglana najlepiej mi smakuje podana ze skwarkami, z których usuwam tłuszcz. To przepis wyniesiony z mojego domu rodzinnego. Uwielbiam tak podaną kaszę jaglaną. Najlepiej smakuje z kefirem lub zsiadłym mlekiem.

