Czy wszyscy już próbowali wypieków z ciasta filo? Jeśli nie, to czas najwyższy. Jestem nim zachwycona. Nadaje się do dań na słodko i na słono, niezwykle kruche, delikatne i smaczne. Warto mieć choć jedno opakowane “awaryjne” w lodówce na szybkie akcje, gdy wpadają goście, albo po prostu mamy ” smaka” na coś dobrego.
Dzisiaj przedstawiam Wam propozycję koszyczków z ciasta filo od HENGLEIN. Koniecznie posmarujcie każdy płat dobrym roztopionym masłem OSM Radomsko.
12
20-30 minut
Składniki:
2- 4 płaty ciasta filo ( zależy jakiej są wielkości)
1/2 puszki groszku konserwowego
1/2 puszki kukurydzy
1-2 kiszone ogórki
1 ugotowana pietruszka
2 jajka ugotowane na twardo
100g sera żółtego pokrojonego w drobną kostkę
garść posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
2-3 łyżki majonezu+2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka roztopionego masła

Sposób przygotowania:
Ogórki, ser żółty i jajka kroimy na drobną kostkę. Umieszczamy w miseczce, dodajemy resztę składników i mieszamy dokładnie dodając majonez i jogurt ( jeśli dla Was jest za mało, dodajcie więcej majonezu ). Sól i pieprz do smaku. Sałatkę odstawiamy.
Dwa płaty ciasta filo kładziemy jeden na drogim (przed tym smarujemy pierwszy płat roztopionym masłem i nakładamy kolejny ) i kroimy tak, aby powstały kwadraty ok. 10cm boki. Każdy kwadrat składający się z 2 warstw umieszczamy w foremce na muffiny ( takiej na 12 sztuk)- formujemy zgrabne koszyczki, jeden kawałek ciasta przekręcamy, aby rogi nie nakładały się jeden na drugi. Każdy koszyczek smarujemy roztopionym masłem- wierzchnią warstwę i pieczemy w 180 stopniach ok 20-25 minut, aż do złotego koloru.
Koszyczki wyjmujemy, studzimy i napełniamy sałatką.

