Kto obserwuje moje story na IG @ladyhashii ten pamięta, że w niedzielę pochwaliłam się domowym bulionem – koncentratem. Takim bez sztuczności, konserwantów, żadnych E i innych literek. Do tego czasu zużyłam go już połowę i przymierzam się do wykonania kolejnego słoika. Taki koncentrat bulionu jest świetny. Przydaje się do zup, sosów i tak innych dań. To taka zdrowa alternatywa popularnych kostek rosołowych (których w moim domu nie znajdziecie) , jestem ich całkowitą przeciwniczką. W sumie do jego zrobienia przymierzałam się dość długo, a Zdrowe Termo Gotowanie od Wydawnictwa FEERIA jeszcze bardziej mnie do tego zmotywowało. Inspiracje na przepis zaczerpnęłam więc z książki ( oczywiście nieco zmodyfikowałam na swoje potrzeby ) w której jest prawdziwa skarbnica zdrowych przepisów.
Wykorzystałam do zrobienia koncentratu świeże zioła od @baziolka – zapach i smak bezcenny! Oczywiście zrobienie takiego koncentratu w maszynie termo zajmuje dosłownie chwilę i szczęśliwi jej posiadacze krok po kroku mogą wykonać go z przepisu. Jednak dla osób, które jeszcze jej nie mają – zapewniam, że w wersji ze zwykłego garnka też wychodzi świetny. Jedynie, więcej czasu zajmuje nam starcie i pokrojenie wszystkich warzyw, ALE WARTO!
Dziś wersja warzywna, ale równie dobra jest mięsna . Wszystkich Was zachęcam do wypróbowania przepisu i korzystania z koncentratu w swoich przepisach.
Gotowy, częściowo zamroziłam jako kostki, a częściowo przechowuje w słoiku w lodówce do 3 miesięcy.

Składniki:
100g selera korzeń
100g selera naciowego
200g marchewki
200g pietruszki
100g pomidorów lub przecieru pomidorowego
150g cebuli
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
7 gałązek świeżej, zielonej pietruszki
liście z kilku gałązek różnych ziół ( rozmaryn, oregano, cząber, lubczyk, bazylia)
2 ziarna ziela angielskiego
120g grubej soli morskiej
10ml oliwy z oliwek
40ml wody
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub blendujemy. Wkładamy do garnka, dodajemy pokrojone pomidory lub przecier, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, oliwę z oliwek i wodę. Gotujemy na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając-należy uważać, żeby warzywa się nie przypaliły, przez ok 45-60 minut. Przy czym po 40 minutach dodajemy posiekaną natkę pietruszki i zioła oraz sól. Mieszamy i nadal gotujemy, aż do miękkości i uzyskania gęstego koncentratu. Całość dobrze blendujemy i wkładamy do wyparzonego słoiczka ( w takiej wersji można przechowywać go w lodówce do 3 miesięcy ) lub możemy też zamrozić w foremkach do kostek lodu.
