Bezglutenowe,  Obiad

Kluski kładzione z mąką owsianą podane z masełkiem czosnkowym i pietruszką

Wczoraj miałam strasznego lenia, skończyło się na budyniu czekoladowym, kapciach, kocyku i netflixie:) no czasami tak mam. Dobrze, że moje chłopaki wtedy odpuszczają i posiłkują się jajkiem sadzonym z ziemniakami:)…ale leżąc tak na kanapie marzyły mi się kluski kładzione…tylko nie miał kto ich zrobić 🙂…więc są dziś! Kluski z czasów dzieciństwa, kładzione, z mąki owsianej, do tego masełko z czosnkiem i pietruszką oraz kefirem! Matko, jak się obżarłam było pycha! Prosty przepis , szybkie danie i smakuje całej rodzinie, a Wy pamiętacie te kluski z lat dzieciństwa? Mama często robiła mi je też na mleku…ale to był rarytas.

2 -3 porcje

15 minut

Składniki:

2 duże jajka
6 łyżek mąki ( u mnie 4 łyżki owsianej i 2 BG chlebowej
Szczypta soli
Łyżeczka oleju

Sposób przygotowania:

Jajka roztrzepujemy z szczypta soli, dodajemy mąkę i dobrze mieszamy, aby nie było grudek. Musicie patrzeć na konsystencję, powinna być gęsta, prawie jak na racuchy,więc w razie czego należy dodać mąki. Na koniec łyżeczka oleju. Kluski kładziemy łyżką na posoloną wrzącą wodę i gotujemy ok.1,5 minuty
Podajemy z czym lubimy.
U mnie: 2 łyżki masła roztopionego i podgrzanego z 2 posiekanymi ząbkami czosnku, garść pietruszki i odrobiną starego sera grana padano. Do tego kefir.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *