Powoli zbliża się jesień. U mnie dzisiaj za oknem deszcz i chmury. Zdążyłam”zamknąć” w słoiku odrobinę lata
i teraz jagody dostały nowe życie. KLUSECZKI jagodowe na obiad na słodko aż oczy się cieszą od tego koloru. Powstają w dosłownie kilka minut, a użyłam niezawodnej mieszanki Gluten Free Mix It Universal Schär. Duży wybór mieszanek znajdziecie tutaj.
Kluseczki leniwe jagodowe z bezglutenową mieszanką Schär
Kategoria
Bezglutenowe
Deser
Obiad
Persons
2
Serving Size
ok. 15 kluseczek
Czas Przygotowania
15 minut/y
Czas Gotowania
2 minut/y
Total Time
17 minut/y
Składniki
- ✔️250g twarogu półtłustego, ja miałam Ale! #wspierajmynasze WspierajmyNasze
- ✔️70g mieszanki bezglutenowej #schär Mix uniwersalny
- ✔️jagody ( 2 czubate pyski że słoika lub 2/3 szklanki jagód świeżych )
- ✔️Szczypta soli
- ✔️1 łyżeczka cukru kokosowego
Instrukcje
- Twaróg rozdrabniamy dobrze widelcem ze szczyptą soli i cukrem kokosowym, a następnie dodajemy mąkę. Wyrabiamy bardzo dokładnie, aby pozbyć się większych grudek. Na koniec dodajemy jagody i dobrze wyrabiamy. Ciasto odstawiamy na 5 minut, aby wchłonęło sok z jagód.
- Formujemy kulki, a następnie rulonik, deskę poruszamy mąką i kroimy mapę kluseczki. Wrzucamy partiami na wrzącą osoloną delikatnie wodę i gotujemy 1,5-2 minut od wypłynięcia.
- Podaję posypane cukrem kokosowym i dodatkową porcją jagód.

