Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Keks bezglutenowy z Mix C Patisserie Schar

Żółty zygzak na Świątecznym stole:) Keks bezglutenowy, jedno z ulubionych moich ciast na Boże Narodzenie. Lubicie?

Przepis prosty, szybki, a przy okazji fajna zabawa przy dekoracji kolorowymi polewami od Delecta.

Swój maślany smak zawdzięcza Hej! OSM Radomsko wspierajcie lokalne produkty!

Ja do swoich wypieków bezglutenowych najczęściej używam mieszanek Schar. Są niezawodne i zawsze, ale to zawsze, wszystkie wypieki się z nich udają. Do ciast najlepsza Mix C Patisserie.

12-14 porcji

Składniki:

220g Mix C Patisserie Schar
1 kostka masła
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
2 łyżeczki cukru waniliowego najlepiej z nutą cytrynową Delecta
5 jajek
400g mieszanki keksowej Bakalland lub pokrojonych suszonych owoców i orzechów ( orzechy włoskie, orzechy laskowe, skórka pomarańczy, śliwki, morele, daktyle)

Sposób przygotowania:

Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem i dodajemy powoli po 1 żółtku. Wsypujemy stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i dobrze mieszamy. Wsypujemy mieszankę keksową ( najlepiej wcześniej wymieszać ją z 1 łyżką mąki, wtedy nie opadną na dno ), mieszamy łyżką i dodajemy powoli ubitą pianę z białek.
Ciasto wykładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy w 180 stopniach ok. 45 minut.
Po wystygnięciu polecam dekorację polewą czekoladową, lukrem lub żółtą od Delecta:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *