Karnawał! Bawmy się Kochani, korzystajmy z chwili! W tym roku zapowiada się dość wyjątkowo, ale jeszcze jest nadzieja, że wkrótce sytuacja na tyle się poprawi, że będziemy mogli odwiedzać siebie na wzajem bez większej konspiracji:)
W czasie karnawału zazwyczaj w większym gronie znajomych spotykaliśmy się na domówkach lub impreza organizowanych. Zabiegani, z mnóstwem codziennych obowiązków zawodowych i rodzinnych, warto znaleźć czas dla siebie, dla siebie na wzajem, dla tych z którymi lubimy spędzać wolny czas, słuchać muzyki, tańczyć, dobrze zjeść...

Karnawał spędzony nawet we dwójkę wcale nie musi być nudny i gorszy od innych 🙂 My dziś bawimy się w gronie najbliższych:) jedni alkoholowo inni nie, kto jak woli:) Ja dzisiaj pyszny wyciskany soczek z pomarańczy z cytryną sączę. To będzie mile spędzony czas, pewnie jakieś karaoke, muzyka, pogaduchy, a na koniec fajny film…..ale zanim koniec imprezy to na początek… Coś tam przygotowałam, więc się pochwalę i być może skorzystacie z przepisów.
Najprostsze i najszybsze przekąski czyli:
ŚLIWKI PIECZONE W BOCZKU
10 plastrów chudego cienko pokrojonego boczku
10 śliwek suszonych ( można wcześniej zalać je w sosie sojowym i pozostawić na 10 minut)
wykałaczki
Śliwki obwijamy boczkiem, przekłuwamy wykałaczką i zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach ok. 12 minut.
PALUCHY Z SEREM Z CIASTA FRANCUSKIEGO
1 paczka ciasta francuskiego
kilka plastrów sera żółtego
kilaka łyżek przecieru pomidorowego+zioła prowansalskie+chili
Na dip: jogurt naturalny+czosnek+ soli+1 ząbek czosnku startego pieprz do smaku
1 roztrzepane jajko
Ciasto należy przekroić na pół. Jedną połowę smarujemy sosem pomidorowym z czosnkiem i posypujemy ziołami i chili. Na to układamy plastry sera żółtego i przykrywamy drugą połówką. Kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 ck i każdy skręcamy jak spiralkę. Każdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 210 stopniach ok. 12-15 minut.
MUSZELKI Z SAŁATKĄ WARZYWNĄ
paczka makaronu muszelek
sałatka warzywna z majonezem
orzechy
Makaron gotujemy i nadziewamy przygotowaną sałatką warzywną z majonezem. Na każdy na wierzch układamy orzechy.


Jako danie główne na stół wjadą pyszne żeberka na piwie Polanin z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosen czosnkowym na jogurcie naturalnym Hej! OSM Radomsko🙂 ( przepis wypróbowałam nieco wcześniej-dla pewności 🙂 )
1kg żeberek
1 opakowanie przyprawy do żeberek
1/2 litra piwa
3 łyżki musztardy saperskiej+ 3 ząbki czosnku.
Żeberka nacieramy przyprawą, zalewamy 1/2 litra piwa i odstawiamy na całą noc do lodówki.
Mięso wyjmujemy z zalewy piwnej, każdy kawałek nacieramy musztardą rozmieszaną z czosnkiem, układamy w brytfance lub zamykanym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach – do miękkości- mnie to zajęło dobrą godzinę. Co 20 minut należy sprawdzić miękkość i przez ostatnie 15 minut piec bez przykrycia i należy odlać zgromadzony tłuszcz, a wlać z powrotem zalewę piwną.
Podaję z dipem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Pychota.
