Artykuł,  Imprezowe

Karnawałowe szaleństwo czas zacząć!

Karnawał! Bawmy się Kochani, korzystajmy z chwili! W tym roku zapowiada się dość wyjątkowo, ale jeszcze jest nadzieja, że wkrótce sytuacja na tyle się poprawi, że będziemy mogli odwiedzać siebie na wzajem bez większej konspiracji:)
W czasie karnawału zazwyczaj w większym gronie znajomych spotykaliśmy się na domówkach lub impreza organizowanych. Zabiegani, z mnóstwem codziennych obowiązków zawodowych i rodzinnych, warto znaleźć czas dla siebie, dla siebie na wzajem, dla tych z którymi lubimy spędzać wolny czas, słuchać muzyki, tańczyć, dobrze zjeść...

Karnawał spędzony nawet we dwójkę wcale nie musi być nudny i gorszy od innych 🙂 My dziś bawimy się w gronie najbliższych:) jedni alkoholowo inni nie, kto jak woli:) Ja dzisiaj pyszny wyciskany soczek z pomarańczy z cytryną sączę. To będzie mile spędzony czas, pewnie jakieś karaoke, muzyka, pogaduchy, a na koniec fajny film…..ale zanim koniec imprezy to na początek… Coś tam przygotowałam, więc się pochwalę i być może skorzystacie z przepisów.

Najprostsze i najszybsze przekąski czyli:

ŚLIWKI PIECZONE W BOCZKU

10 plastrów chudego cienko pokrojonego boczku

10 śliwek suszonych ( można wcześniej zalać je w sosie sojowym i pozostawić na 10 minut)

wykałaczki

Śliwki obwijamy boczkiem, przekłuwamy wykałaczką i zapiekamy w piekarniku w 200 stopniach ok. 12 minut.

PALUCHY Z SEREM Z CIASTA FRANCUSKIEGO

1 paczka ciasta francuskiego

kilka plastrów sera żółtego

kilaka łyżek przecieru pomidorowego+zioła prowansalskie+chili

Na dip: jogurt naturalny+czosnek+ soli+1 ząbek czosnku startego pieprz do smaku

1 roztrzepane jajko

Ciasto należy przekroić na pół. Jedną połowę smarujemy sosem pomidorowym z czosnkiem i posypujemy ziołami i chili. Na to układamy plastry sera żółtego i przykrywamy drugą połówką. Kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 ck i każdy skręcamy jak spiralkę. Każdy paluch smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 210 stopniach ok. 12-15 minut.

MUSZELKI Z SAŁATKĄ WARZYWNĄ

paczka makaronu muszelek

sałatka warzywna z majonezem

orzechy

Makaron gotujemy i nadziewamy przygotowaną sałatką warzywną z majonezem. Na każdy na wierzch układamy orzechy.

Jako danie główne na stół wjadą pyszne żeberka na piwie Polanin z pieczonymi ziemniaczkami oraz sosen czosnkowym na jogurcie naturalnym Hej! OSM Radomsko🙂 ( przepis wypróbowałam nieco wcześniej-dla pewności 🙂 )

1kg żeberek

1 opakowanie przyprawy do żeberek

1/2 litra piwa

3 łyżki musztardy saperskiej+ 3 ząbki czosnku.

Żeberka nacieramy przyprawą, zalewamy 1/2 litra piwa i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Mięso wyjmujemy z zalewy piwnej, każdy kawałek nacieramy musztardą rozmieszaną z czosnkiem, układamy w brytfance lub zamykanym naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku w 180 stopniach – do miękkości- mnie to zajęło dobrą godzinę. Co 20 minut należy sprawdzić miękkość i przez ostatnie 15 minut piec bez przykrycia i należy odlać zgromadzony tłuszcz, a wlać z powrotem zalewę piwną.

Podaję z dipem czosnkowym i pieczonymi ziemniakami. Pychota.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *