Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

Jabłecznik warstwowy z bitą śmietaną i prażonymi migdałami

Jabłecznik…klasyka na każdą okazję. Zawsze wychodzi pyszny, bez względu na to jaki robimy, prawda?:) Ulubionych przepisów na jabłecznik mam kilka, ale ten warstwowy – pomimo, że jest dość czasochłonny, zawsze robi furorę wśród gości:)

W przepisie skorzystałam z najlepszej jakości prażonych jabłek od KONSHURT – szybko i wygodnie, ale oczywiście możecie skorzystać z opcji obrania i uprażenia pokrojonych w kostkę ok. 5-6 jabłek.

Jabłecznik najlepiej smakuje po kilku godzinnym schłodzeniu go w lodówce, a najlepiej jeśli zostawimy go na całą noc.

Polecam całym serduchem wypróbowania przepisu 🙂

Smacznego!

blacha 25x35 cm

ok. 1,5h

Składniki:

Ciasto:

500g mąki pszennej
2 całe jajka
100g masła lub margaryny
3/4 szklanki cukru lub ksylitolu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 s
Bita śmietana:

1 litr śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru
1 śmietan-fix

1/2 szklanki płatków migdałowych - uprażonych na suchej patelni

Sposób przygotowania:

Ciasto zagniatamy rękoma lub przy pomocy miksera i odpowiedniej końcówki: mąka, jajka, cukier lub ksylitol, masło.
Ciasto wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Ciasto dzielimy na 3 części.
Dwie części należy rozwałkować na wielkość blachy wyłożonej pergaminem i pieczemy każdą osobno w 175 stopniach przez ok. 12 minut.
Wyjmujemy upieczone ciasta.
Blaszkę wykładamy ostatnią częścią ciasta Pieczemy 20 minut w 175 stopniach. Wyjmujemy ciasto, układamy uprażone jabłka i pieczemy jeszcze 10-15 minut na dolnej części piekarnika.
Ciasto wyjmujemy i musi całkowicie wystygnąć.
Warstwę z jabłkami przykrywamy 1 blatem ciasta.
Wykładamy równomiernie 1/3 części bitej śmietany.
Przykrywamy drugą częścią upieczonego blaty.
Wykładamy równomiernie 2/3 części bitej śmietany.
Posypujemy prażonymi migdałami.
Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *