Czas na HIT ! Zapewniam Was, że ciasto jest mega pyszne i zaskoczy każdego swoją delikatnością, cytrynowo- jabłkowym smakiem i cudowną masą śmietanową. Wszystkie te smaki łączą się w jedną całość i powodują, że nasze kubki smakowe wprost szalały 🙂
Eksperymentowanie w kuchni to moja specjalność 🙂 a ten jabłecznik wpisuję na moją listę THE BEST.
Zacznijmy od biszkoptu, który jest delikatny, pachnie wanilią od MISIONTEK. Kolejna warstwa to prażone jabłka KONSHURT, które są niezawodne do wszystkich jabłeczników. Galaretka cytrynowa dodaje rześkości, a masa śmietanowa z serkiem delikatnie osładza całość:)
Ciasto dość wymagające, ale naprawdę warto spróbować:)
blacha 25x35 cm
ok. 1 godziny

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
80g drobnego cukru
90g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Masa jabłkowa z galaretką:
1 słoiczek prażonych jabłek
200ml soku jabłkowego + 100ml do nasączenia biszkoptu
2 łyżeczki żelatyny
2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 600ml wrzątku
Masa śmietanowa:
400 g serka o smaku białej czekolady lub waniliowego
330 g kremówki 30%
4 łyżeczki żelatyny
1/5 szklanki wrzątku
2 łyżki cukru pudru
cynamon na wierzch do posypania

Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka ubijamy i stopniowo dodajemy cukier i żółtka.
Do upitej masy dajemy stopniowo mąki i proszek mieszając delikatnie, aby nie opadło.
Wylewamy ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę 35x25cm.
Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 łyżeczki żelatyny-mieszamy aż do momentu dokładnego rozpuszczenia się żelatyny oraz na koniec dodajemy sok jabłkowy – i zostawiamy do wystygnięcia.
Wstawiamy do lodówki.
Galaretka musi być konsystencji lekko tężejącej, aby ją wylać na ciasto.
Bo wystudzeniu – nasączamy biszkopt sokiem z jabłek oraz równomiernie układamy na nim jabłka prażone.
Wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wykładamy na ciasto masę śmietanową i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki:
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do serka oraz dokładnie mieszamy.
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy serek z żelatyną krótko i delikatnie mieszając mikserem.
Masę wylewamy na galaretkę i równo rozprowadzamy.
Po całkowitym stężeniu, ciasto posypujemy cynamonem.
