Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka

Jabłecznik królewski

Prawdziwa Królowa Świątecznego stołu:) Jabłecznik królewski jest uwielbiany przez wszystkich moich gości i choć trzeba mu poświęcić trochę czasu na wykonanie to zapewniam Was, że warto!

Pulchny biszkopt bezglutenowy na Schar Mix C, nasączony sokiem z pomarańczy, mus jabłkowy mocno cynamonowy, a do tego bita śmietana koniecznie z najlepszej śmietany 30% OSM Radomsko mocno schłodzonej, a ta piękność przystrojona pomarańczami i płatkami czekoladowymi od Delecta:)

Myślę, że nie muszę Was dłużej namawiać do wypróbowania przepisu:)

Składniki:

Na ciasto:
4 jajka
80g maki pszennej+80g mąki ziemniaczanej lub 160g mieszanki bezglutenowej-polecam Schar Mix C
80g cukru
20ml wody

Warstwa jabłkowa:
2 galaretki pomarańczowe
ok. 3 szklanek gotowego musu jabłkowego lub uprażonych jabłek z dodatkiem cukru do smaku oraz 2-3 łyżeczek cynamonu; do gorących jabłek wsypujemy galaretki i miksujemy blenderem oraz odstawiamy do lekkiego stężenia

Warstwa śmietanowa:
350ml śmietany 30%
1 galaretka pomarańczowa rozpuszczona w 120 ml wrzątku i wystudzona

Do nasączenia biszkoptu:
sok z 1 pomarańczy +4 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżeczce cukru ciągle ubijając. Następnie dodajemy powoli żółtka oraz po łyżce mąki i delikatnie mieszamy na koniec wlewając 20ml wody.
Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 25-27cm w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Po wyjęciu studzimy, a następnie nasączamy sokiem z pomarańczy rozcieńczonym wodą.
Na biszkopt wykładamy tężejącą warstwę jabłkową i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Jak już warstwa jabłkowa stężeje ubijamy śmietanę i wlewamy do niech wystudzoną galaretkę. Całość wylewamy na mus jabłkowy i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub przynajmniej 2-3 godziny do całkowitego stężenia.
Dekorujemy pomarańczami i posypką czekoladową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *