Bez kategorii

Jabłecznik jak u mamy

Kochani, na pewno każdy z Was pamięta jabłecznik z domu rodzinnego. Ja czekałam na niego każdej niedzieli. Moja mama piekła go bardzo często. W naszym domu również jabłecznik jest jednym z ulubionych ciast.

Próbowałam znaleźć przepis u mojej mamy, ale wsiąkł, przepadł i już:) Z pomocą przyszła @wiesia_gotuje i to od niej zaczerpnęłam pomysł, przerabiając przepis na bezglutenowy:)

Oto jest! Jabłecznik z lukrem – ciasto jak u mamy:)

duża blacha

ok. 1,5 godziny

Składniki:

Ciasto:
2 i 3/4 szklanki mieszanki bezglutenowej do ciast drożdżowych np. Schar mix B
kostka masła
5 łyżek cukru
4 żółtka
4 łyżki śmietany 18%
25g drożdży

Masa jabłkowa:
2,5 kg jabłek ( obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach )
cynamon do smaku
łyżka masła
cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Żółtka ucieramy na pulchną masę. Dodajemy do nich rozmieszaną śmietanę z drożdżami i cukrem. Cisto dokładnie wyrabiamy.
3/4 ciasta należy rozwałkować i wyłożyć dno foremki. Posypujemy bułką tartą BG i wykładamy wcześniej przygotowane jabłka wystudzone.

Jabłka podsmażamy w rondlu na maśle, dodajemy cynamon i cukier- jeśli jabłka są kwaśne.
Prażymy ok. 10 min, resztę wody odlewamy.

Warstwę jabłkową przykrywamy rozwałkowaną pozostałą częścią ciasta, dziurkujemy widelcem i pieczemy ok.50 minut w 180 stopniach.

Posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *