Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser

Gruszki w cieście francuskim z sezamem, czekoladą, żurawiną i orzechami

Czasami chodzi za nami ochota na coś słodkiego, ale sami nie wiemy co chcemy:) Przychodzę więc z pomysłem na pyszne “co nieco”, pieczone gruszki, które owinięte są w chrupiącą warstwę ciasta francuskiego ( również BG ) i sezamu, ale to nie wszystko….w środku czeka niespodzianka! Czekolada z orzechami i żurawiną. Ja wybrałam tym razem orzechy laskowe, a zamiast suszonej żurawiny – konfiturę z żurawin. Możecie tak naprawdę w środek włożyć to na co macie ochotę np. rodzynki, nutella, migdały, dżem…

Próbujcie i znajdźcie swoją ulubioną wersję pieczonych gruszek!

P.S. pamiętacie, że tworzymy galerię Waszych zdjęć kulinarnych z Lady Hashi?? Jeśli nie, to właśnie Wam przypominam:) Zachęcam, przesyłajcie wasze fotki!

4 porcje

1 godzina

Składniki:

4 gruszki
paczka ciasta francuskiego
1 łyżka sezamu
4 kostki gorzkiej czekolady
2 łyżki posiekanych ulubionych orzechów
1 łyżka suszonej żurawiny lub konfitury

Sposób przygotowania:

Gruszki obieramy ze skórki, przekrawamy na pół w poprzek i wydrążamy gniazdo nasienne. W środek wkładamy po kostce czekolady gorzkiej, orzechy posiekane i żurawinę i zamykamy górną częścią.
Ciasto francuskie rozwijamy na blacie i kroimy paski ok 1,5 cm szerokości. Paskami miejsce przy miejscu owijamy całą gruszę, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 35-40 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *