Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Śniadania i kolacje

Gofry czekoladowe bezglutenowe – wytrawne z Schar Universal i mąki ryżowej

Pyszne śniadanie. Czekoladowe, ale wytrawne. Gofry nie zawsze muszą być na słodko. W takiej wersji również są bardzo smaczne. Najważniejsze i to co decyduje o tym czy gofry nam smakują to przede wszystkim odpowiednie urządzenie do ich pieczenia.  Jeśli więc jesteście miłośnikami gofrów polecam zaopatrzyć się w dobrej jakości gofrownicę.

Gofry czekoladowe w wersji bezglutenowej wykonałam z połączenia mieszanki Mix It Universal Schar oraz mąki ryżowej, która dodaje chrupkości. Świetnie komponuje się do tego serek, który powstał z połączenia twarożku Hej!, jogurtu naturalnego Hej! i ostrych świeżych przypraw. Wyszło pyszne, a moje ukochane awokado jest dopełnieniem całości 🙂

6-8 sztuk

30 minut

Składniki:

70g masła
3 jajka
szczypta soli
1 łyżeczka cukru trzcinowego (lub 2 łyżki jeśli chcecie gofry na słodko)
2 czubate łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g mieszanki bezglutenowej
50g mąki ryżowej
200ml mleka

4 łyżki serka naturalnego białego
1 łyżeczka startego imbiru
3 łyżki jogurtu naturalnego
3/4 łyżeczki startej kurkumy
pieprz i sól do smaku

awokado, suszona żurawina, płatki migdałowe, orzechy

Sposób przygotowania:

Ubijamy osobno białka.
Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie sypkie pozostałe składniki, mieszamy, a następnie mleko, roztopione masło i żółtka i dokładnie miksujemy. Pianę dodajemy delikatnie, używając do mieszania już tylko łyżki. Odstawiamy na ok. 10 minut. Jeśli po tym czasie ciasto wyda Wam się zbyt gęste dodajcie odrobinę mleka. Ciasto na gofry musi być gęste, ale nadające się do swobodnego nalewania do gofrownicy. Gofry smażymy do chrupkości.

Składniki na serek do posmarowania gofrów dobrze blendujemy. Soli i pieprzu dodajcie do smaku.

Gofry po upieczeniu smarujemy serkiem. Na wierzch układamy pokrojone w plastry awokado oraz suszoną żurawinę. Warto posypać również orzechami lub płatkami migdałowymi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *