Bezglutenowe,  Deser,  Imprezowe,  Śniadania i kolacje

Gofry bananowe

Tak, wiem…zjadłam milion kalorii:)…ale co ja na to poradzę, że chłopakom zachciało się gofrów i mimo, że obiecałam sobie że nie zeżrę to zeżarłam:) 🙂

Kwestię chrupiących gofrów już kiedyś poruszałam w jednym z moich wpisów, ale jeszcze raz powtórzę bo często pytacie jak to robię, że gofry są takie chrupiące…No więc Kochani, niestety nie ma nic za darmo. Pyszne chrupiące gofry niczym te z budki nad Morzem to zasługa dobrej gofrownicy. Przerobiłam w swoim życiu ich wiele, często kusiły cenami w marketach no i to, że były wielofunkcyjne. Jak to moja przełożona kiedyś mówiła “jak ktoś jest od wszystkiego to jest od niczego”:) i to samo tyczy się sprzętów AGD. Nie dajcie się zmanipulować tymi chwytami marketingowymi. Po prostu, warto czasami poczekać i kupić porządną gofrownicę o dużej mocy, a za taką należy zapłacić ok. 300 zł. Od kiedy jestem posiadaczką takiego właśnie ideału, gofry moglibyśmy jadać na śniadanie, obiad i kolację 🙂

Dzisiaj przepis na mega pychotki GOFRY BANANOWE, które można zjadać same bo są tak dobre, albo ze swoimi ulubionymi dodatkami. Wybór należy do Was.

ok.10

ok. 40 minut

Składniki:

3/4 szklanki mleka( ja użyłam napoju kokosowego)
260g mąki ( może być pszenna, u mnie połączyłam 200g mieszanki BG i 60 g mąki gryczanej)
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duży lub 2 małe rozgniecione widelcem lub zblendowane banany
3 jajka
100ml oleju

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy osobno na sztywno. Pozostałe składniki umieszczamy w misce robota kuchennego i dokładnie miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Gotowe.
P.S. Ciasto musi być konsystencji gęstej, lejącej śmietany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *