Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Inne

Fit pączki pieczone z nadzieniem różanym

Wszystkie śpiochy u mnie wstały jak tylko poczuły zapach pieczonych pączków 🙂 Jak to jest, że tak normalnie to nie idzie ich obudzić, ale jak tylko wyczują coś dobrego, wstają zaraz na równe nogi. No dobra, trochę sobie w tym pomogłam:) jak piekłam pączki to otworzyłam drzwi do ich pokoi:) taki sprytny myk:)

Zbliża się tłusty czwartek, ale czy musimy jeść tłusto?:) Generalnie nie mam nic do tradycyjnych pączków pieczonych na głębokim oleju, dobrze wykonane są przepyszne, ale wersja fit czyli pieczona w piekarniku jest zdrowsza, równie smaczna i można zjeść ich więcej  bez wyrzutów sumienia:) Robicie takie pączki? Ten przepis gości u nas w domu od wielu lat, ale UWAGA – zawiera GLUTEN. Robiłam je w pośpiechu i nie miałam czasu, żeby wypróbować gotową mieszankę BG, ale obiecuję zrobić i dodać przepis w wersji BG. Jako, że moi domownicy nie mają konieczności utrzymywania diety BG zrobiłam pączusie dla nich:) niech się ucieszą od samego rana:)

Pączki z tego przepisu wychodzą mięciutkie- nawet na drugi dzień, puszyste, ciasto nie jest za słodkie i możemy wtedy “dosłodzić” je słodkimi dekoracjami.

Polecam z całego serca wypróbować przepis, zapewniam, że będziecie zachwyceni:)

Przesyłajcie zdjęcia swoich wykonanych dzieł kulinarnych, nie koniecznie z przepisów LadyHashi- już wkrótce będziecie mogli je oglądać w naszej wspólnej galerii 🙂

18 sztuk

2 godziny

Składniki:

650g mąki
200ml mleka
200g masła
3 jajka
2 żółtka
1 łyżka cukru
100g drożdży

foremki pergaminowe do muffinek duże, marmolada różana, polewa czekoladowa lub inne, orzechy pini, 1 roztrzepane jajo do posmarowania pączków

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Lekko podgrzane mleko łączymy z drożdżami, 1 łyżką mąki i cukrem, odstawiamy na ok. 30 min, aż drożdże urosną. Dodajemy resztę składników ( masło musi być bardzo miękkie ) i wyrabiamy końcówką w kształcie haka ok 10 minut, aż powstanie jednolita masa. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Chwilę wyrabiamy ciasto, a następnie nabieramy tyle, aby zmieściło nam się w dłoni-kulka wielkości małej mandarynki. Rozpłaszczamy na dłoni, w środek wkładamy łyżeczkę nadzienia różanego, dokładne sklejamy brzegi i formujemy zgrabną kulkę. Pączki układamy w papilotkach na muffiny i odstawimy na 20 min do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu, pączki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok 18-22 minuty – doglądając, aby za bardzo się nie przypiekły.
Po przestudzeniu dekorujemy wg. uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *