Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Faworki na piwie z Schar Mehl Farine

Jeśli planujecie karnawałowe przekąski na słodko, to faworki być muszą.

Wersja faworków na piwie sprawdza się zawsze. Wersja bezglutenowa na mące SCHAR MEHL FARINE.

Stronię od cukru, ale w tym przypadku odrobina cukru pudru być musi 😉 Smaki dzieciństwa:)

Uwaga, jednym minusem faworków jest to, że można je jeść bez opamiętania.  Koniecznie wykorzystajcie do ich pieczenia dobry tłuszcz – polecam AGRO TOP.

Jeszcze jedno- wreszcie znalazłam idealny “garnek” do smażenia faworów…szeroki, ale na tyle płytki, że nie trzeba wlewać za dużo tłuszczu i faworki pieką się idealnie – to niezawodny MULTI GRILL KUVINGS.

6-8 soób

ok.2 godzin

Składniki:

300g mąki ( BG Mehl Farine Schar ) lub pszennej
4 żołtka
15g masła
120ml piwa
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dobrze miksujemy i odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki.
Ciasto powinno być dość gęste. W razie potrzeby dodać więcej mąki.

Dzielimy ciasto na 3 części i należy każdą rozwałkować i wycinać paski na faworki.
Smażymy na głębokim oleju po ok 1 min. na każdej stronie.
Najlepiej smakują posypane lekko cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *