Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe

Drożdżowe różyczki z masą makową

Drożdżowe różyczki to szybki smaczny sposób na wykorzystanie masy makowej.

Wyglądają niezwykle apetycznie, a smakują jeszcze lepiej 🙂  Tak naprawdę nie potrzeba nic więcej, ale jeśli chcecie, możecie je dodatkowo polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Sprawdzą się na każdą okazję: na świąteczny stół, do kawy, na niedzielny deser, do pracy, do szkoły, dla największych łakomczuchów czy też na imprezę:)

Do wszelkich wypieków najlepsze są blaszki od BAKERMANN – zdrowe, kwasoodporne.

Polecam!

14-16 sztuk

ok.2 godzin

Składniki:

Na ciasto:
300ml mleka lub mleka roślinnego ( dałam migdałowe )
40g ksylitlu lub cukru
35g drożdży świeżych
100g masła ( o temperaturze pokojowej )
500g mąki pszennej lub 450g mieszanki BG chlebowej
szczypta soli
Masa:
1 puszka gotowej masy makowej
100ml mleka lub mleka roślinnego

1 żółtko+2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Do letniego mleka dodajemy drożdże, cukier lub ksylitol, dobrze mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do misy z mąką wlewamy mleko z drożdżami, dodajemy masło, sól i wyrabiamy ciasto mikserem ok. 7 minut.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

Masę makową miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach z dodatkiem mleka.
Ciasto należy rozwałkować na wymiary ok. 30cmx60cm, na grubość ok. 0,5 cm.
Na ciasto wykładamy masę makową omijając dłuższe boki.
Zwijamy w luźny rulon i kroimy na paski o grubości ok. 4cm.
Zostawiamy na ok. 10 minut.
Każdy kawałek ciasta z makiem stawiamy masą makową do góry na blaszkę wyłożoną pergaminem w odległości ok 3cm każda i delikatnie formujemy brzegi, aby przypominały płatki róży.
Zostawiamy na kolejne 10 minut do wyrośnięcia.
Każdą różyczkę smarujemy roztrzepanym żółtkiem z wodą.
Następnie wkładmy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *