Bezglutenowe,  Deser,  Imprezowe

Deser z borówek

To jest jeden z najlepszych deserów z owocami. Robię go bardzo często, również jak wiem, że wpadają goście. Świetnie sprawdzi się również do mini deserów na słodki stół.  Deserek ma dużą ilość owoców. Ja osobiście daję bardzo mało ksylitolu, nawet połowę tego co w przepisie, ale sami znajdźcie swój smak. Niestandardowy, bo z twarogiem nadaje fajny delikatnie mleczny smak. 

Deserek jest kochany przez dużych i małych ! Po prostu sami musicie spróbować ! Łatwy do wykonania i jest przepyyyszny!

4 porcje

30 minut + chłodzenie w lodówce

Składniki:

200g borówek
80g ksylitolu lub cukru
180g twarogu chudego
200g śmietany kremówki
8g żelatyny ( rozpuszczamy w zimnej wodzie, a następnie lekko podgrzewamy na kuchence, ciągle mieszając do pozbycia się grudek )

Sposób przygotowania:

Twaróg dokładnie miksujemy z borówkami. Dodajemy ksylitol. Śmietanę ubijamy, dodajemy do masy delikatnie mieszając, a na koniec dodajemy rozpuszczoną płynną żelatynę. Masę przelewamy do pucharków i odstawiamy do lodówki min. na godzinę.
Deserki ozdobić możemy zostawioną 1 łyżka śmietany, listkami mięty i rozgniecionymi borówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *