Bez kategorii,  Bezglutenowe,  Deser,  Śniadania i kolacje

Czekolada na gorąco

Pogoda nie dopisuje dziś więc kubek gorącej czekolady będzie najlepszym rozwiązaniem 🙂

Oczywiście można kupić gotowy produkt, ale po co? jeśli można w domu zrobi swoją własną, pyszną czekoladę na gorąco… U mnie dziś wersja z białkiem konopnym o smaku bananowym od HEMPKING.

Przepis niezwykle prosty i szybki do wykonania. Polecam tylko zakupić dobrej jakości gorzkie naturalne kakao oraz gorzką czekoladę min. 80%, ja najbardziej lubię tą 90%.

1

ok. 20min

Składniki:

250ml mleka roślinnego lub zwykłego
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka białka konopnego bananowego lub innego ulubionego
4 kostki gorzkiej czekolady min. 80%
1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
opcjonalnie łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

200ml mleka podgrzewamy z czekoladą.
Do reszty mleka dodajemy kakao, białko konopne, skrobię i dobrze mieszamy, aby nie było grudek.
Do gorącego mleka wlewamy rozmieszaną część i mieszając doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zdejmujemy z kuchenki.
Czekoladę można dosłodzić w. uznania i podać np. z bitą śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *