Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser

Cytrynowe paluchy czarownicy na Halloween

Jeszcze trochę w klimacie Halloween 🙂 Cytrynowe paluchy czarownicy, może nie wyglądają zbyt atrakcyjnie, ale zapewniam Was, że smakują wyśmienicie 🙂 Przepis warto zachować do wykonania ciasteczek poza sezonem Halloween. Wystarczy, że ciasto rozwałkujecie i wykroicie kółka.

Tymczasem zachęcam do wykonania paluchów:) dzieciaki uwielbiają klimaty Halloween, więc wspólnie to będzie świetna zabawa!

Podaję przepis zarówno BG z użyciem Schar Mix C Patisserie oraz dla glutenowców – do wyboru:)

kilkanaście sztuk

15minut + ok

Składniki:

400g mąki pszennej lub 350 BG Schar Mix C
szczypta soli
100g cukru pudru
1 duże jajko
1 cukier waniliowy
120g masła
starta skórka z 1 dużej cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilkanaście migdałów

Sposób przygotowania:

Z wszystkich składników zagniatamy ciasto – masło zimne posiekane nożem. Następnie wkładamy zawinięte do lodówki na co najmniej godzinę. Ciasto odrywamy po kawałku, rolujemy dość cienko, kroimy na ok. 8 cm kawałki na końcu każdego wkładamy migdał. Nacinamy delikatnie nożem w kilku miejscach. Pieczemy ok. 10-12 minut w 190 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *