Bezglutenowe,  Drugie danie,  Obiad

Curry z kurczakiem i zielonymi warzywami

Szybki obiad to podstawa działania mojej kuchni:) Wiecznie w biegu, ciągle coś się dzieje, dlatego zawsze mam mrożone warzywa z których mogę szybko coś wyczarować.

Dzisiaj pyszne zielone curry. Zielone, bo pełne zielonych pysznych warzyw. Wystarczy trochę fasolki szparagowej, groszku, papryki czy nawet brokułów, żeby powstał szybki dobry obiad dla całej rodziny. 

Curry najlepiej smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, posypanym świeżą natką pietruszki. 

Oczywiście podstawą każdego dobrego curry jest mleczko kokosowe, więc nie żałujcie go. W przepisie jest 1/2 puszki, ale jeśli dacie całą, też nie będzie wcale za dużo 🙂

Smacznego!

4 porcje

ok. 40 minut

Składniki:

1 podwójna pierś z kurczaka
1 cebula
po 100g: fasoli szparagowej, zielonej papryki, groszku ( mogą być mrożone )
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 i 1/2 łyżeczki curry
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki zmielonego kminku rzymskiego
1 łyżeczka startego imbiru
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka masła
ugotowany ryż (ilość wg. uznania)

Sposób przygotowania:

Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu – najlepiej na sypko.

Oliwę z oliwek podgrzewamy na patelni i dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy ciągle mieszają i dodajemy starty na drobnej tarce czosnek. Po 2 minutach wrzucamy fasolkę, pokrojoną zieloną paprykę i groszek i podduszamy na wolnym ogniu ok. 7 minut pod przykryciem.
Na osobnej patelni podsmażamy na 1 łyżce masła pokrojonego w kostkę kurczaka dodając szczyptę soli i pieprzu, a następnie przekładamy go do warzyw. Dodajemy wszystkie przyprawy, mleczko kokosowe i podduszamy jeszcze ok 10 minut ( lub krócej- do miękkości warzyw ). Spróbujcie pod koniec i doprawcie w razie potrzeby solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *