Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Deser,  Imprezowe

Crumble z rabarbarem, frużeliną wiśniową i kruszonką kokosowo-migdałową

Czas na rabarbar! Musiałam go wykorzystać wreszcie bo ślinka mi już ciekła na jego widok. Rabarbar jak wiadomo jest kwaśny, więc fajnie jest go połączyć z czymś słodkim, aby przełamać jego smak.

Crumble z rabarbarem, frużeliną wiśniową jest idealne na deser. Na wierzchu wspaniała kruszona z wiórków kokosowych i migdałów…czujecie już ten zapach?:)

Do nadzienia wykorzystałam świetnej jakości i cudowne w smaku owoce w żelu od MK Konshurt. 

Chciałabym jeszcze zwrócić Waszą uwagę na formę, którą użyłam do pieczenia. Znacie Firmę BAKERMANN? Nowość na rynku. Polski producent form do zdrowego pieczenia, ręcznie wykonanych ze stali nierdzewnej kwasoodpornej. Nic do nich nie przywiera, a przygotowywane potrawy zachowują swój naturalny, wyjątkowy zapach i smak. Są dostępne w wielu rozmiarach, mają 10 lat gwarancji i możecie je kupić tutaj.

Polecam!

 

10-12 kawałków

ok. 40 minut

Składniki:

Na spód:
1 szklanka wiórków kokosowych
1 szklanka zblendowanych orzechów włoskich lub lakowych
2 łyżki roztopionego masła
3 łyżki cukru kokosowego
4 płaskie łyżki mąki kokosowej
6 łyżek wody

Nadzienie
4-5 lasek rabarbaru
3/4 słoiczka owoców w żelu wiśni
2 łyżki cukru kokosowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Kruszonka:
3/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki płatków migdałowych
2 łyżki masła
1 łyżka cukru kokosowego

Sposób przygotowania:

Składniki na spód należy dobrze ze sobą połączyć za pomocą blendera lub po prostu ręką. Wykładamy na blachę o wymiarach 18×26 i pieczemy w 180 stopniach przez 12-15 minut.
W międzyczasie rabarbar myjemy, kroimy na kawałki i w rondelku gotujemy z cukrem kokosowym przez ok 5-6 minut, dodając pod koniec owoce w żelu i mąkę ziemniaczaną – dokładnie mieszając. Owoce wykładamy na upieczony spód.
Składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy i kruszymy na wierzch owoców.
Ponownie wkładamy do piekarnika na ok 15-17 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *