Sezon na owoce w pełni. Korzystajmy więc ze wszystkich bo zaraz ich nie będzie. Pozostaną mrożone lub zamknięte w słoiczkach, ale to już nie to co świeże 🙂
Przyszedł czas na czerwone porzeczki. Uwielbiam CIASTO KRUCHE z kruchą bezą. Mam na nie przepis idealny zarówno w wersji BG jak i z użyciem mąki pszennej. Koniecznie je zróbcie. Jest idealne do niedzielnej kawki szczególnie jeśli wpadają na nią nasi ulubieni goście 🙂
U mnie wersja z ksylitolem, ale oczywiście możecie zamienić na cukier. Chociaż zachęcam Was do zamiany cukru na coś zdrowszego 🙂
tortownica 22-23 cm średnicy
ok. 1,5 godziny
Składniki:
4 żółtka
250g mieszanki BG lub mąki pszennej
120g masła
80g ksylitolu
1 czubata łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600-700g porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 białka
150g ksylitolu
Sposób przygotowania:
Ciasto zarabiamy i odstawiamy do lodówki na godzinę. Wylepiamy nim blaszkę pokryta pergaminem i pieczemy 25 minut w 180 stopniach.
Porzeczki ok. 600-700g myjemy, obieramy z gałązek i posypujemy 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Układamy na podpieczonym cieście, a na to ubite 4 białka z 150g ksylitolu( ksylitol dodajemy powoli dopiero jak białka będą już sztywne) . Pieczemy jeszcze 45-50 minut w 135 stopniach.
