Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Wielkanoc

Ciasto jak murzynek z pulpą dyniową i polewą czekoladową

Przy piątku należy nam się odrobina zdrowej słodyczy do piątkowej kawy:) Jeśli macie jeszcze w spiżarni pulpę z dyni, czas ją wykorzystać. Idealne ciasto jak murzynek z pulpą dyniową wychodzi mięciutkie, wilgotne, czekoladowe…w sam raz na chwilę odetchnienia. A może Was zainspiruje już na weekend? 🙂 Kto wie:)

keksówka ok. 20 cm długości

ok. 1 godziny i 15 minut

Składniki:

300-350g pulpy dyniowej
100g ksylitolu
3 jajka
4 łyżki gorzkiego kakao
50g oleju
200g mieszanki BG
50g mąki żołędziowej
1 łyżeczka cynamony
1/2 łyżeczki kardamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia

100g gorzkiej czekolady na polewę + łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Jajka miksujemy kilka minut z ksylitolem. Dodajemy pulpę dyniową ( dynię możemy upiec lub ugotować oraz zblendować bardzo dokładnie ), kakao, olej i miksujemy dodając łyżka po łyżce każdej mąki. Po połączeniu się dobrze wszystkich składników dodajemy cynamon, kardamon, sodę i proszek do pieczenia i wszystko dobrze mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki i pieczemy w 180 stopniach ok 40-50 min do suchego patyczka. Wyłączamy piekarnik, otwieramy lekko drzwiczki i trzymamy jeszcze 10 minut. Ciasto studzimy na kratce, a następnie polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladzie gorzkiej z łyżką masła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *