Boże Narodzenie,  Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe,  Inne,  Wielkanoc

Ciasto BALOWE-krówka

Ciasto, które pokochają wszyscy miłośnicy masy krówkowej i bitej śmietany. Na każdej imprezie  u nas po prostu być musi 🙂 Idealne na słodki stół z okazji chrzcin, komunii, przyjęć.

Ciasto balowe, przeszło u mnie wiele transformacji i wersja, którą Wam dziś przedstawiam wg mnie jest idealna. Świetnie się kroi, warunek- musi być dobrze schłodzone, a najlepiej smakuje nawet po 2 dniach od zrobienia:)

To już nie będę go wychwalać więcej tylko po prostu zachęcę Was do jego wykonania i przesłania do mnie fotki, którą uzupełnię galerię 🙂

 

blacha 25x35 cm

ok. 1,5 godziny + chłodzenie min. 12h

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka duże
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

4 żółtka
1/2szklanki+ łyżka szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub naturalnego aromatu
2 szklanki mleka
2 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej
250 g margaryny KASIA ( musi być miękka )

Nasączenie:

ok. 1,5 szklanki soku pomarańczowego + 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

1 puszka masy krówkowej
paczka herbatników
paczka krakersów
500 ml śmietany 36%
2 opakowania śmietan-fix
1 cała czekolada biała
1/2 opakowania kropli czekolady od DELECTA

Sposób przygotowania:

Biszkopt:

Należy oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy stopniowo cukier.
Jak białka dobrze połącza się z cukrem dodajemy po kolei po jednym żółtku, a następnie po łyżce wymieszanej ze sobą mąki z proszkiem do pieczenia – teraz mieszamy już na wolnych obrotach miksera lub łyżką.
Blaszkę o wymiarach 35x 25cm należy wyłożyć pergaminem tak, żeby pergamin wystawał ze wszystkich boków za blaszkę.
Ciasto przełożyć należy do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni ok. 20- 25 minut.
Biszkopt zaraz po upieczeniu zrzucamy na podłogę z wysokości ok. 50cm i odstawiamy do wystudzenia.
Biszkopt kroimy na pół , aby powstały 2 blaty.

Masa budyniowa:

1,5 szklanki mleka i cukier zagotować.
Pozostałe mleko należy wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem lub aromatem waniliowym i mąką ziemniaczaną.
Dodajemy do gotującego się mleka ciągle mieszając.
Gotujemy do momentu, aż budyń zgęstnieje.
Budyń odstawiamy w chłodne miejsce, aby zgęstniał.
Masło ucieramy mikserem na puszystą masę.
Dalej miksując dodajemy stopniowo zimny budyń.

Jeden blat biszkoptu wkładamy z powrotem do blaszki z pergaminem, na którym był pieczony.
Nasączamy go połową soku pomarańczowego.
Nakładamy połowę masy budyniowej.
kładziemy drugi blat biszkoptu.
Smarujemy pozostałą częścią masy budyniowej.
Na to układamy herbatniki jeden przy drugim.
Herbatniki smarujemy masą krówkową.
Układamy krakersy jeden przy drugim.
Na krakersach wykładamy ubitą śmietanę ze śmietan-fixami.

Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.
Przed podaniem posypujemy je zblendowaną czekoladą białą z połową opakowania kropli czekolady DELECTA,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *