Ciasta i ciasteczka,  Inne

Ciasto Anielica

Dzień dobry Kochani ! Święta, Święta i po Świętach:) Jak Wam minął ten cudowny czas?

Dziś niedziela, więc możemy przedłużyć sobie jeszcze ten świąteczny nastrój. To był cudowny czas dla nas. Żeby jeszcze zostać chwilę w tych wyjątkowych chwilach polecam do kawy dziś ANIELICĘ, pyszny przekładaniec z nutą cytrynową od Delecta na wierzchu z bitą śmietaną 30% od  OSM Radomsko , wiórkami kokosowymi i białą czekoladą.

Przepis z dawnych lat, więc tylko wersja glutenowa, ale kiedyś obiecuję wypróbować też BG i na pewno ją zamieszczę:)

Myślę, że można spróbować z mieszanki BG np. Schar, ale nie potwierdzę bo jeszcze nie robiłam. Jeśli spróbujecie pierwsi dajcie znać:)

ok.20 kawałków

ok. 1,5 godziny

Składniki:

Na blaty ciasta:
500 g mąki pszennej
2 jajka
3/4 łyżeczki sodki oczyszczonej
1/2 szklanki ksylitolu
200 ml śmietany 18%
1/2 paczki cukru waniliowego
1/2kostki roztopionego masła
Masa:
800 ml mleka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 opakowanie cukru z nutą cytryny
3 jajka
Kostka masła
1/2 tabliczki białej czekolady
1/3 szklanki ksylitolu
250 ml śmietany 18%

Dodatkowo: wiórki kokosowe i 1/2 tabliczki białej czekolady.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta ze sobą łączymy dobrze zagniatamy. Dosypujemy mąki jeśli jest taka potrzeba. Ciasto musi wyjść elastyczne. Dzielimy je na 4 części i każda z nich po rozwałkowaniu na wymiary foremki pieczemy w piekarniku 13-15 minut w 180 stopniach.
Mleko należy zagotować razem z masłem, ksylitolem, czekoladą cukrem cytrynowym i dodać rozmieszaną: śmietanę z jajkami i mąkami i dodajemy do mleka ciągle mieszając aż do zagotowania.
Przekładamy gorąca masą każdy blat ciasta nakrywając jeden na drugim. Odstawić do ostygnięcia i na wierzch wykładamy ubitą śmietanę mocno schłodzoną 30%. Wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Połowę opakowania wiórków kokosowych prażymy na złocisty kolor na patelni i posypujemy wierzch, a na to startą 1/2 tabliczki białej czekolady.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *