Ciasta i ciasteczka,  Imprezowe

Ciastka z nadzieniem jabłkowo-serowym z ciasta francuskiego

Takie ciasteczka dobre są na każdą okazję. Szczególnie na słynne: “Mamo, jest coś słodkiego?” 🙂 Znacie to na pewno:)

Z ciasta francuskiego możemy zrobić co tylko chcemy. Zarówno na słodko jak i na słono smakuje wyśmienicie.

Ciasteczka robię z różnym nadzieniem, jednak to z jabłkami i serem białym szczególnie przypadła nam do gustu. Niezawodne jest oczywiście ciasto francuskie – (tym razem w wersji z glutenem) HENGLEIN, a do jabłek najlepszy jest ser półtłusty- polecam OSM Radomsko.

8 sztuk

ok. 40 minut

Składniki:

Na nadzienie:
2 jabłka
2 łyżki ksylitolu lub cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczka imbiru
2 łyżki sera białego półtłustego

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
cukier puder

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Wkładamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i prażymy przez 10-12 minut, aż będą miękkie. Dodajemy cynamon, imbir i budyń. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie dodajemy pokruszony biały ser i mieszamy.

Ciasto rozwijamy, kroimy na 8 części ( 8 kwadratów ). Na każdą część kładziemy jabłka, składamy na pół, brzegi zlepiamy końcówką widelca. Każde ciastko smarujemy roztrzepanym jajkiem i przy pomocy noża nacinamy w 2-3 miejscach na górze.
Pieczemy w 220stopniach przez 10-12 minut.

Można posypać po wystudzeniu cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *