Bez kategorii,  Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka,  Wielkanoc

Ciasteczka kruche z sera białego bezglutenowe

Kolorowe, słodkie, kruche, pyszne! Ciasteczka z sera białego zachwycą Was swoim smakiem. Pięknie się prezentują na Wielkanocnym stole. Są idealne do kawy, podjadania, dla dzieciaków, a goście chrupią je ze smakiem:)

Wychodzą bardzo pulchne o ile nie przepieczecie ich w piekarniku. Uważajcie więc, żeby za bardzo się nie spiekły z wierzchu. Mogą przybrać kształty jakie tylko chcecie, wykorzystajcie różne foremki. To też fajna zabawa dla pomocników w kuchni – czyli dzieci:)

Najlepiej użyć dobrej jakości twarogu – u mnie Ale! OSM Radomsko, a dekoracja  Wasza fantazja:) tu świetnie sprawdzą się fajne kolorowe polewy od DELECTA oraz posypki kolorowe mini piegi i posypka o smaku owocowym.

Święta tuż tuż:) Zaczynacie już swoje wypieki? 

ok. 40 sztuk

ok. 1 godziny

Składniki:

100g sera białego półtłustego
50g masła, pokrojonego na kawałki
30ml mleka
1 jajko
80g oleju
80g cukru lub ksylitolu
2 łyżeczki cukru wanilinowego
400g mąki mąki ( do wyboru BG mieszanka, pszenna )
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
do dekoracji: kolorowe polewy, posypki, cukier puder.

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ucieramy dobrze, dodajemy cukier lub ksylitol, cukier wanilinowy oraz jajko. Ucieramy jeszcze przez chwilę dodając po kawałku sera białego i oleju. Wlewamy mleko, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto wyjmujemy na blat, chwile wyrabiamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie urywamy po kawałku i wałkujemy na grubość ok 1-1,5cm i wycinamy dowolną foremką. Pieczemy w 200 stopniach 10-12 minut. Ciasteczka nie mogą za bardzo się spiec. Lepiej, żeby były jasne. Dobrze studzimy i dekorujemy polewą i posypkami lub cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *