Bezglutenowe,  Ciasta i ciasteczka

Ciasteczka czekoladowe z pistacjami

Te ciasteczka skradły moje serce. Mega czekoladowe, pełne pistacji, niezbyt słodkie.

Mogą być w wersji BG lub nie, to już zależy od Was. Bardzo szybko się je przygotowuje i są idealne na każdą okazję.

 Do kawki sprawdzą się w sam raz 🙂 i gości zachwycą również.

ok. 20 ciasteczek

ok. 1 godziny

Składniki:

260g mąki (a jeśli BG to koniecznie Schar mix C)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50g kakao gorzkiego
120g ksylitolu lub cukru
50ml oleju z pestek winogron( lub masła)
2 jajka małe
szczypta soli
100 g pistacji
100 g czekolady gorzkiej

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dobrze ze sobą zagniatamy ( oprócz czekolady I pistacji).
Jajka można lekko roztrzepać. Jeśli ciasto zbyt się klei, dodajcie mąki.
Ciasto należy rozwałkować na prostokąt dość gruby o długości ok. 35cm.
Posypujemy na wierzch posiekane pistacje i czekoladę i zwijamy ciasto jak roladę lekko dogniatając.
Wkładamy do piekarnika na 25min do 180 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy, studzimy 10 minut,
Kroimy plastry o grubości ok. 1,5cm.
Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy z każdej ze stron przez 8-10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *