Bezglutenowe,  Obiad,  Zupy

Chłodnik z buraka z jajkiem w koszulce

Nadszedł dzień na chłodnik:) To moja ulubiona wersja z burakami, ogórkiem i rzodkiewką. Niezwykle orzeźwiający, smaczny i ten zapach koperku…:) Kto spróbuje choć raz pokocha go od razu!

Jest wiele wersji wykonania tego dania, moim sekretem jest dodanie kefiru. Dzięki temu chłodnik jest lekko kwaskawy, ale jeśli lubicie bardziej aksamitny smak dodajcie po prostu więcej jogurtu lub śmietany. Podałam go z jajkami w “koszulce”, ale równie dobrze możecie po prostu ugotować jajka na twardo.

4 porcje

20 minut

Składniki:

120g gotowanych buraków
300g ogórka zielonego
150ml śmietany kwaśnej
200ml jogurtu naturalnego
70ml kefiru
Pęczek rzodkiewki
Pęczek koperku
1,5-2 łyżeczek soli
1 łyżka soku z cytryny
Pieprz do smaku
Jajka

Sposób przygotowania:

Buraki, ogórek, rzodkiewki kroimy na kawałki i bardzo dokładnie blendujemy z dodaną solą. Przekładamy do garnka, dodajemy pozostałe skladniki, dobrze mieszamy i posypujemy posiekanym koperkiem.
Do wrzącej wody – zrobić wir łyżka- wkładamy wcześniej rozbite jajka ( osobno każde) i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *