9-12 sztuk
ok. 1 godziny

Składniki:
Chlebki Naan:
300g mąki (BG mix chlebowy lub pszenna)
150ml wody
10g drożdży
70g jogurtu (u mnie naturalny kokosowy- najpyszniejszy jest w Lidlu;) )
1/2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
2 miarki Bio Lucuma @biowen.eu
Ciasto wyrabiamy, odstawiamy na ok. 40 minut. Dzielimy na 9-12 części, formujemy placki, każdy z nich smarujemy oliwą z oliwek do smażenia z obu stron i smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony, uważając, aby się nie przypaliły, na średniej mocy palnika.
Warzywa z masłem orzechowym:
2 duże pietruszki
150g ciecierzycy z puszki
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka imbiru
2 łyżki miodu
3 łyżki masła orzechowego
50ml wody
1/3 łyżeczki soli
2 ząbki czosnku
5 pomidorów suszonych ze słoiczka
Pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i razem z ciecierzycą umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
Pozostałe składniki razem blendujemy i zalewamy powstałym sosem warzywa. Pieczemy w 220 stopniach ok. 20 minut.
DIP:
3/4 opakowania fety, blendujemy z pieprzem i 5 łyżkami jogurtu naturalnego. Następnie kroimy w drobną kostkę 1/2 czerwonej papryki oraz drobno koperek i dodajemy do dipu.
Chlebki smarujemy dipem, układamy upieczone warzywa i ewentualnie podsmażoną pierś z kurczaka oraz na wierzch pokrojone awokado.
