Chlebek pieczony w garnku żeliwnym VINTAGECUISINEEU smakuje jak ze sklepu tylko jest lepszy:)
Czy piekliście kiedyś chleb w garnku żeliwnym? To jest totalny hit!
Garnek jest dość ciężki, a to jego zaletą w gotowaniu i pieczeniu bo długo utrzymuje ciepło. Pierwszy raz odważyłam się upiec w nim chleb, a tu okazało się, że sukces z Vintage Cuisine Polska jest gwarantowany!
Chlebek chrupiący z wierzchy, mięciutkie w środku i pachnący dzięki posypce do chleba od MISIONTEK.
Pieczenie w garnku żeliwnym jest bardzo proste, a efekt gwarantowany. Nie trzeba martwić się o wygląd chlebka bo wychodzi zawsze piękny:) Po wyrośnięciu, wkładamy ciasto do rozgrzanego garnka-co jest podstawą! i to tyle 🙂
Na zakwasie czy na drożdżach – garnek przyjmie wszystko. Utrzymuje ciepło bardzo długo, dzięki czemu gotowanie też est krótsze.
Chlebek rozszedł się tak szybko, że na drugi dzień piekłam już kolejny 🌞
Zachęcam, do zakupu choć jednego takiego garnka, bo nie tylko jest wspaniały do pieczenia chleba, ale też gotowania i co ważne pięknie prezentuje się w kuchni:)
Powiedzmy sobie tak, są to garnku kupowane na długie lata użytkowania i ich cena jest tego warta.

Taki chlebek to marzenie, a marzenia się spełniają 🙂 wystarczy odpowiedni żeliwny garnek i dobry przepis na chleb:
- 400 g mąki pszennej (chlebowej) + dodatkowo mąka do podsypania
- 300 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka cukru
- 1 łyżka siemienia lnianego ziaren
- posypka do chleba
Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy wody, czubatą łyżkę mąki i odstawiamy na około 20 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i wymieszamy mikserem z końcówką do wyrabiania chleba do połączenia wszystkich składników. Ciasto chlebowe odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin w temperaturze pokojowej.
Wyjąć ciasto na mocno podsypaną mąką stolnicę, lekko wyrobić – może się kleić – formujemy bochenek i odkładamy do okrągłego naczynia wysypanego mąką.
Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i wkładamy na 40 minut garnek. Wyjmujemy ostrożnie, otwieramy i wkładamy ciasto chlebowe-na wierzchu posypujemy posypką/ ziarnami i mąką.
Wstawiamy do piekarnika i 30 min. pieczemy w 240 stopniach. Następnie odkrywamy pokrywkę, zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy jeszcze ok. 20 min. Obserwujemy, aby skórka była złoto-brązowa, ale żeby się nie przypiekła.
Chleb studzimy na kratce.

