Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Chleby i bułki,  Ciasta i ciasteczka,  Inne

Chlebek bananowy ze śliwkami i masłem orzechowym

Niedzielny poranek z kawą i ciachem… kto tak lubi??
Zazwyczaj robię na słodko chlebek bananowy, ale tym razem zrobiłam chlebek bananowo-śliwkowy z  masłem orzechowym od KONSHURT – wyszedł mega dobry, wilgotny i ma korzenny smak.
Polecam! a tymczasem w planach mam dziś robienie nic… myślicie, że się uda??:)

foremka keksówka

ok. 1,5 godziny

Składniki:

4 banany
6 śliwek( kroimy w kostkę i chwilę prażymy w rondelku, aby zaczęły puszczać sok, który odlewamy)
1,5 szklanki mąki pszennej lub BG
1/2 szklanki cukru lub ksylitolu
2 jajka
3 czubate łyżki masła orzechowego @mk_konshurt
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
80g masła miękkiego
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Banany dokładnie rozgniatamy. Dodajemy mąkę, cynamon, kardamonu, proszek do pieczenia, cukier lub ksylitol, Masło, maslo orzechowe, jajka i miksujemy kilka minut do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dokładamy prażone śliwki, mieszamy łyżką I przekładamy ciasto do foremki.
Na wierzch układamy pokrojone na pół śliwki.
Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 60-75 min do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy jeszcze na 10-15 min w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *