Chleby i bułki

Chleb orkiszowo-pszenny

Gorący chlebuś kusi i kusi no i skusił 🙂 Nie będzie na jutro, tylko jest na dzisiejszą kolację 🙂

Ten kto twierdzi, że chleby mu nie wychodzą ub są zbyt trudne, polecam tą wersję. Jeśli nie przepadacie za mieszanką mąk możecie go zrobić z samej pszennej, chociaż u nas w domu najbardziej smakuje w wersji orkiszowo-pszennej. Wychodzi rewelacyjny, ma chrupiącą skórkę i co najważniejsze jest zdrowy bo domowy 🙂

Tak, tak…to nie jest wersja bezglutenowa, no bo czego się nie robi dla moich kochanych chłopaków 🙂

Polecam, polecam….najlepszy oczywiście z masełkiem i zielonymi ziołami od BAZIÓŁKA.

1 bochenek

ok. 1 godziny+2,5 godziny wyrośnięcie chleba

Składniki:

500ml letniej wody
560g mąki pszennej
140g mąki orkiszowej
20g drożdży świeżych
8g soli

Sposób przygotowania:

Miksujemy mąkę z wodą i odstawiamy na 30 minut.
Dodajemy drożdże i sól i ponownie wyrabiamy ciasto przez ok. minutę.
Przekładamy do miski i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.

Blaszkę o wymiarach 20x30cm wykładamy papierem do pieczenia lub posypujemy sporą ilością mąki.
Wyjmujemy ciasto lekko formując na podłużny chleb.
Posypujemy mąką i możemy lekko nakroić wzdłuż nożem.
Pieczemy w 230 stopniach przez ok. 45-50 minut.
Chlebek studzimy na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *