Bezglutenowe,  Chleby i bułki,  Śniadania i kolacje

Bułki z batatów

Bułeczki jeszcze cieplutkie z batatów:) Dla kogo? Łapcie przepis i przygotujcie choćby dziś. Bułeczki zrobiły furorę w naszym domu. Miały być jako dodatek do przygotowywanego na obiad dania orientalnego, ale nie dotrwały…:)

Bataty nadają im lekko słodkawy smak, ale dodałam do nich dużą szczyptę imbiru nieco je podkręciłam. Wydawałoby się, że idealne są z dodatkami na słodko np. posypane cukrem pudrem, z konfiturą czy nutellą, ale świetnie smakowały również z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem. Możecie dodać nieco mniej cukru niż w przepisie, wtedy będą bardziej wytrawne.

Nie sugerujcie się czasem ich wykonania. Więcej schodzi na wyrastanie ciasta niż na przygotowanie bułek. Naprawdę warto je spróbować 🙂

ok. 8-10 sztuk

ok. 2 godzin

Składniki:

250-300g batatów
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 szklanki mleka
3/4 łyżki cukru kokosowego
30g drożdży świeżych
500g mąki pszennej lub 450g mąki bezglutenowej-mieszanki chlebowe
50g masła
duża szczypta imbiru w proszku

Sposób przygotowania:

Bataty należy obrać ze skórki i ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na kawałki i dokładnie blendujemu.
W misce robota kuchennego do mleka (lekko podgrzane, nie gorące! lub po prostu w temperaturze pokojowej) dodajemy pokruszone droższe, cukier kokosowy i 2 łyżki mąki i odstawiamy na 10-15 minut, aż drożdże “ruszą”.
Następnie dodajemy zblendowane bataty, roztopione i przestudzone masło oraz jajko i miksujemy końcówką “hak”, aż do dokładnego połączenia się składników. Dodajemy resztę mąk, szczyptę imbiru i i sól, ponownie wyrabiamy w robocie przez kilka minut, aż ciasto będzie miało wyraźne “bąble” powietrza. Ostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką silikonowy blat do wyrabiania ciast i dzielimy na 8 lub 10 części (wtedy będą mniejsze bułeczki.
Formujemy bułeczki i układamy na blachę wyłożoną pergaminem zachowują 2-3 cm przerwy między nimi. Odstawiamy na 35 minut do ponownego wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę smarujemy przy pomocy silikonowego pędzelka lekko wodą i wstawimy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Powinny ładnie być zarumienione.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *