Bezglutenowe,  Chleby i bułki,  Ciasta i ciasteczka,  Inne

Bułeczki dyniowe z powidłami śliwkowymi

Jak odczarować poniedziałek? może taką piękną dyniową bułeczką z powidłami śliwkowymi w środku? 🙂
Wyszły rewelacyjne, pulchniutkie, delikatnie dyniowe, a do tego zrobiłam czekoladową kruszonkę:) Mega wypas!
To co, kubek naturalnego kakao, bułeczka i poniedziałkowe śniadanie odmienione i cały nasz dzień będzię udany 🙂
To co, daje przepis, kto się skusi?
PRZYDA SIĘ TEŻ BLASZKA OD @bakermann.eu

ok.12-14 sztuk

ok. 1 godziny i 15 minut

Składniki:

3 szklanki mąki (pszennej lub BG uniwersalnej pół na pół z chlebową)
4 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
15-20g drożdży
1/2 szklanki napoju sojowego lub migdałowego, może też być mleko
1/2 szklanki puree dyniowego ( pokrojoną dynię pieczemy ok. 40 minut w piekarniku w 110 stopniach )
100g masła
Szczypta soli

Mały słoiczek powideł śliwkowych lub innych do nadzienia.
Kruszonka: 4 łyżki mąki+2 łyżki ksylitolu+1,5 łyżki masła+3/4 łyżki gorzkiego kakao.

Sposób przygotowania:

Mleko/ napój sojowy lub migdałowy lekko podgrzewamy i dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut.
Masło należy roztopić i wystudzić.
Do misi robota kuchennego wsypujemy resztę mąki, cukru, masło, dodajemy zaczyn z drożdży, szczyptę soli i masło. Wszystko dobrze wyrabiamy kila minut. Dodajemy puree z dymi i nadal wyrabiamy mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto musi być pulchne.
Odstawimy na 1 godzinę.
Po tym czasie formujemy bułeczki – natłuszczoną dłonią – wkładamy po łyżeczce powideł i dobrze zlepiamy. Układamy w odstępach ok. 5cm i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
Wierzch posypujemy kruszonką.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *