Bezglutenowe,  Boże Narodzenie,  Drugie danie,  Imprezowe,  Obiad

Bigos z mięsem

To chyba danie, które lubi każdy. Osobiście robię bigos na każde Święta i z różnymi dodatkami. Dziś tradycyjny, bez pomidorów, ale za to z dużą ilością chudego mięska podsmażonego na zdrowym smalcu gęsim od AGRO-TOP.

W ich ofercie znajdziecie wiele smakołyków, koniecznie więc odwiedźcie ich profil.

Najbardziej lubię bigos z pomieszanej kapusty kiszonej z białą poszatkowaną, a jeśli szatkowanie to tylko nożami od VINTAGE CUISINE. Od kiedy jestem ich szczęśliwą posiadaczką, moje życie w kuchni stało się o wiele prostsze 🙂 Cały komplet zaspokaja moje wszystkie potrzeby, a noże są tak ostre, że przetną z łatwością dosłownie wszystko 🙂

Wracając do bigosu – to jedna z najlepszych moich wersji, która zawsze znika ze Świątecznego stołu tak szybo, że nie nadążam go podgrzewać.

Składniki:

700g kiszonej kapusty ( odciśniętej z soku i pokrojonej )
400g białej kapusty ( posiekanej drobno )
2 duże cebule
1 marchewka
1 pietruszka
2-3 łyżki smalcu z gęsi
2 suszone śliwki
2 daktyle bez pestki
1 ząbek czosnku
6-8 suszonych borowików lub podgrzybków
kilka ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
500g mięsa ( wołowiny, szynki wieprzowej lub karczku chudego )

przyprawy do smaku: kminek, sól, pieprz, papryka słodka - wszystkiego po 1 płaskiej łyżeczce, a następnie doprawiamy do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulkę kroimy w grubszą kostkę i podsmażamy na dużej patelni chwilkę na smalcu.
Dodajemy pokrojone w kostkę mięso i podsmażamy jeszcze 5-7 minut na dużym ogniu, aby mięso lekko się zarumieniło.
Do dużego garnka wkładamy białą kapustę, wlewamy ok. 1 szklanki wody i gotujemy ok 15 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę, przyprawy, grzyby, startą na tarce marchewkę i pietruszkę, daktyle, śliwki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie, mięso z cebulą i gotujemy na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas, aby bigos nie przywarł do dna.
Polecam gotować bigos na “raty” czyli przez 2-3 dni, przez 1-2 godziny każdego dnia, aż do uzyskania odpowiedniego smaku. Na noc bigos wystudzony wynoszę na balkon lub wkładam do lodówki i kolejnego dnia znowu gotuję.
Dzięki temu bigos zawsze wychodzi pyszny, smaki, przyprawy przejdą dobrze w kapustę. Biała kapusta właściwie jest niewyczuwalna, a ja jeszcze dodaję później ok. 200g kapusty kiszonej bez wyciskania soku. Według uznania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *